Nemzetközi adománygyűjtés: szociális lakásokat építenek Csíkszeredában

Öt szociális lakás felépítését vállalták Csíkszeredában a Youth with a Misson (YWAM) nemzetközi jótékonysági szervezet Homes of Hope elnevezésű lelkiségi kezdeményezésének kolozsvári tagjai. A házak elkészítéséhez a helyi önkormányzat telkek vásárlás ával járul hozzá. A megvalósításhoz közösségi adománygyűjtési akcióban teremtik elő a szükséges anyagiakat.

A január 7-én kitört csíksomlyói tűzvész irányította a Youth with a Misson (YWAM) nemzetközi jótékonysági szervezet figyelmét Csíkszeredára. A világszerte számos országban házakat építő szervezet képviselői februárban vették fel a kapcsolatot a székelyföldi város vezetőségével és ajánlották fel segítségüket a helyzet kezelésében – mondta a csíkszeredai városházán tartott szerdai sajtótájékoztatón Sógor Enikő alpolgármester. A civil szervezet öt szociális lakás felépítését vállalta a hargitai megyeszékhelyen, amelyhez adománygyűjtő akció révén teremtenék elő a szükséges pénzt.

A város telket vásárol

„Együttműködési megállapodás jön létre közöttünk, ami azt jelenti, hogy a szervezet Csíkszereda számára öt házat épít fel. Ezek a házak a város tulajdonát képezik majd. A város azt vállalja, hogy telket vásárol az épületek felépítése céljából, illetve biztosítja ezeknek az épületeknek a fenntartását. Ezen kívül kidolgozzuk a kritérium-rendszert, amely alapján jogosultakká válnak egyes családok a házak a használatára” – mutatta be a részleteket a városvezető.

A házak a város szociális lakásrendszerébe kerülnek majd, ami azt jelenti, hogy kedvezményes, támogatott bér ellenében kapják meg a jogosult családok – tette hozzá Sógor Enikő. Kiemelte: a kezdeményezők és a városvezetés célja, hogy nemzetiségtől függetlenül biztosítsanak lakásokat roma, magyar, vagy román családok számára is akár. Az épülő lakások tehát nem kifejezetten a csíksomlyói romatelepen kitört tűzvész nyomán fedél nélkül maradt romáknak nyújtanak majd lakhatási megoldást.

Adománygyűjtő akció indul

A nemzetközi adománygyűjtő akció első lépéseként a szervezet jelen lévő hat önkéntese Csíkszeredából Kolozsvárra gyalogol majd el, hogy adományokat gyűjtsön, és felhívja a figyelmet a kezdeményezésre. Útközben készpénzt is gyűjtenek, de főként Facebook-oldalukon folytatnak kampányt.A csíkszeredai városházától indult az adománygyűjtő akció | A szerző felvétele

„Más országokban is – például Spanyolországban és az Egyesült Államokban – vannak szimpatizánsaink, akik figyelemfelkeltő gyaloglásra indulnak azért, hogy összegyűljön a szükséges összeg. A házakat kalákában építjük meg, idén júliusban fogunk neki” – fogalmazott Florin Mihaly, a kezdeményezés kolozsvári képviselője. Az 54 négyzetméteres típusházak értéke 8500 euró, és ebből az összegből részlegesen be is bútorozzák a lakásokat, tudtuk meg.

A projektet bárki támogathatja, az adományozáshoz szükséges banki adatok a következők:
Számlatulajdonos (beneficiar): Asociația Creștină Caritabilă Tineri Pentru Misiune
Bank: Transilvania Bank
Bankszámlaszámok:
BTPay: RO34BTRLRONVBSG090312902
banki átutalással: RO14BTRLRONCRT0090312904

(Borítókép: Homes of Hope Facebook-oldal)

Kapcsolódók

Kimaradt?