banner_LYJAJgUi_banner_sMBIsrBw_GOOGLE_970x250_2.gif
banner_Qadt244U_webbanner_728x90.gif
banner_whe5WvtP_banner_5A50eRU8_GOOGLE_300x250.gif

Csíksomlyói tűzvész: közel 150 gyermek maradt fedél nélkül

Fotó: Gábos AlbinFRISSÍTVE - Példaértékű közösségi összefogásról számolt be pénteki sajtótájékoztatóján Korodi Attila, Csíkszereda polgármestere a csíksomlyói romatelepen csütörtök este tomboló tűzvész károsultjainak megsegítése kapcsán. Az elöljáró mielőbbi megoldást ígért a földönfutóvá lett emberek helyzetére. Korodi Attilának az államfő is segítséget ígért.

A csíkszeredai önkormányzat adatai szerint 261 embert kellett elszállásolni az Erőss Zsolt Arénában a csütörtök esti csíksomlyói tűzvész után, az érintettek közül 143-an kiskorúak – számolt be péntek déli sajtótájékoztatóján Korodi Attila, Csíkszereda polgármestere. „A késő esti felhívásunk nyomán, hatalmas szolidaritásnak köszönhetően meg tudtuk teremteni azokat a feltételeket, amelyekkel itt biztonságban, melegben, fekvőhellyel, élelmiszerrel tudjuk ellátni őket” – mondta el az elöljáró.

A polgármester beszámolója szerint péntek délelőtt összeült a megyei katasztrófavédelmi bizottság. Az ülésen megállapodtak abban, hogy jelen pillanatban a legfontosabb megállapítani: hol tudnak biztosítani Csíkszeredában, illetve a város vonzáskörzetében olyan intézményi lakhatási felületeket, amelyeket használni lehet a károsult közösség elhelyezéséhez.

Korodi Attila tájékoztatása szerint szóba jöhetnek az önkormányzat, a megyei tanács, de akár a katonaság épületei is. A városvezető köszönetet mondott azért a nagyfokú közösségi összefogásért, amelyet a károsultak megsegítésében tapasztaltak. Mint elmondta, folyamatosan érkeznek a felajánlások: tartós élelmiszereket, ruhaneműket, tisztálkodási szereket visznek az ideiglenes szálláshelyre, és segítő szervezeteknek köszönhetően meleg ebédet is tudnak biztosítani az elszállásolt embereknek, valamint számos önkéntes is segíti a munkát.Fotó: László F. Csaba

„Kialakult egy rendszer, amit igyekszünk tökéletesíteni. Viszont azt gondoljuk, hogy ez ideiglenes megoldás és abban vagyunk eltökéltek együttműködve a többi intézménnyel, hogy minél hamarabb tudjunk biztonságos lakófelületet létrehozni az érintett családoknak” – szögezte le Korodi Attila.

A polgármester kiemelte: a kormánnyal közösen fogják keresni annak a lehetőségét, hogy lakózónát hozzanak létre a károsultaknak. Ez azonban a téli időszakban nem könnyű feladat, így első lépésként az elhelyezést fogják megoldani – tette hozzá. Pénteken összeül Csíkszereda város önkormányzati testülete, este pedig várhatóan újra ülésezni fog a megyei katasztrófavédelmi bizottság is – hangzott el a sajtótájékoztatón.

Az államfő segítséget ígért Csíkszeredának

A csíkszeredai városháza tájékoztatása szerint Klaus Johannis államelnök telefonon kapcsolatba lépett Korodi Attila polgármesterrel, és köszönetét fejezte ki a válsághelyzet gyors kezeléséért, továbbá megköszönte a csíkszeredaiak és a környékbeliek szolidaritását. Arról biztosította a polgármestert, hogy mindent megtesz annak érdekében, hogy a kormányzati intézmények a lehető leghatékonyabb segítséget nyújtsák a bajbajutottak számára.

Korodi Attila az államelnöknek elmondta: minden téren megoldást keresünk a kialakult helyzet kezelésére. „Rövidtávon a kárvallottak ideiglenes lakhatásának, hosszú távon a végleges, méltányos letelepítésének a megoldásán dolgozunk” – mondta az államelnöknek Csíkszereda polgármestere.

Az elöljárót Kelemen Hunor miniszterelnök-helyettes is a támogatásáról biztosította, ugyanakkor Korodi Attila több szaktárca vezetőjével – köztük a belügyminiszterrel és a munkaügyi miniszterrel is – egyeztetett a kérdésben.

banner_5wMnizP8_webbanner_300x250.gif
banner_LsIDgb8C_webbanner_970x250.gif

Kapcsolódók

Kimaradt?