Keresik a megoldást a csíksomlyói romatelep tűzkárosultjainak helyzetére

Fotók: Farkas Endre

Mintegy 400 ezer lej értékben sikerült javakat kimenekíteni a csütörtök esti csíksomlyói tűzből, a keletkezett kár mértéke 100 ezer lejre rúg – számolt be pénteken a tűzoltóság.

Amint arról korábban beszámoltunk, csütörtök este majdnem teljes egészében a tűz martalékává vált Csíkszeredában, Csíksomlyó városrészen található romatelep. A húsz faházban több száz ember lakott, akiknek egy részét éjszakára a városi sportcsarnokban szállásoltak el. A Hargita Megyei Olt Készenléti Felügyelőség péntek délelőttre összesítette az ott lakók számára katasztrófával felérő tűzeset adatait.

A tűzhöz csütörtök este fél kilenckor riasztották a csíkszeredai tűzoltókat. A helyszínre első körben három tűzoltóegység szállt ki két tűzoltóautóval és egy rohammentővel. Mivel a lángok rendkívül gyorsan terjedtek egyik faépítményről a másikra, a tűzoltóknak erősítésre volt szükségük, további 70 kollégájuk érkezett a helyszínre, nemcsak hivatásosak, hanem a környező települések önkéntesei is Csíkpálfalváról, Csíkszépvízről, Csíkszentkirályról és Csíkcsicsóból.

A tűzoltók végül nyolc tűzoltóautó segítségével közel öt órán keresztül küzdöttek a lángokkal, amelyek a földdel tettek egyenlővé húsz lakásnak használt épületet mintegy ezer négyzetméter felületen. A lángokat éjjel 1 óra 5 perckor sikerült teljesen eloltaniuk. Emberi áldozatot nem követelt a tűzeset. A tűz egy felügyelet nélkül hagyott kályhából indult.

Annak érdekében, hogy a lángok feléledését megelőzzék, egy tűzoltóegység a helyszínen maradt az oltás befejezése után is. A szakemberek szerint az oltási akció rendkívül nehéz volt, mivel ami lángra kapott, nagy erővel égett, gyorsan terjedt a tűz, ráadásul a szél is erős volt, ami szintén hozzájárult a lángok gyors terjedéséhez. A tűzoltóság közleménye szerint mintegy 400 ezer lej értékben sikerült javakat kimenekíteni a tűzből, a keletkezett kár mértéke 100 ezer lejre rúg.  

A károsult családok tagjai éjszakára a rokonaikhoz, szomszédaikhoz, barátaikhoz menekültek. Akiknek nem volt, ahová menniük, Csíkszereda város önkormányzata jóvoltából az Erőss Zsolt Arénában húzhatták meg magukat. A sportcsarnokban 252 személyt szállásoltak el: 141 gyermeket, 107 felnőttet és négy várandós nőt.

Az arénához hamar megérkezett a segítség a városlakók részéről. Élelmiszert, vizet, meleg teát, matracokat, takarókat, ruhákat, lábbeliket vittek a károsultaknak. A szétosztásban a helyi és a megyei önkormányzat, a katonaság, a megyei kórház és más intézmények munkatársai is segédkeztek.

Péntek reggel 10 órára összehívták a csíkszeredai katasztrófavédelmi bizottság ülését is, amelyen döntenek a károsultakon való további segítségnyújtás mikéntjéről. A városi bizottság elnöke, Korodi Attila polgármester 13 órától ígért tájékoztatást arról, hogy mit döntöttek az ülésen.

Kimaradt?