Több mint negyven csíksomlyói tűzkárosult jelentkezett be németországi idénymunkára

Közel ötven csíksomlyói tűzkárosult roma, akik még mindig az Erőss Zsolt Arénában laknak, németországi eperszerdési szezonmunkára jelentkezett be. Sógor Enikő alpolgármester pénteki sajtótájékoztatóján elmondta, hogy a jelentkezőknek segítettek a szükséges iratok beszerzésében, és most várják a visszajelzést, hogy kiutazhatnak-e a munkára.

„Negyven és ötven között van az érdeklődők száma, akik Németországba utaznánk szezonális munkára, eperszedésre. Onnan várjuk most az információkat. Mi mindent megtettünk, a jelentkezési iratcsomók rendben vannak. Folyamatosan dolgozunk azon, hogy felkészítsük őket a munkaerőpiacon való elhelyezkedésre. Jól haladunk a Második esély elnevezésű programunkkal is, amelyben szakmai felkészítőket tartunk számukra” – fejtette ki a szociális ügyekért is felelős alpolgármester.

Rámutatott, hogy főként férfiak dolgoznának a németországi eperszedésben, de néhány nő is jelentkezett a munkára. Öt tűzkárosult személy pedig már korábban talált magának munkát a megyei útügyi igazgatóságnál, hatan pedig meghatározatlan ideig dolgoznak a helyi köztisztasági vállalatnál.

Arra a kérdésre, hogy még meddig szállásolják el a tűzkárosultakat az arénában, Korodi Attila polgármester úgy válaszolt, hogy a tervek között szerepel az érintettek ideiglenes elhelyezése lakássá átalakított konténerekben. Jelenleg a város azon van, hogy területet vásároljon, ahol az államtól kölcsönbe kapott negyven konténerlakást elhelyezhetik, ugyanakkor további konténereket is vásárolnának fürdőszobának és illemhelyiségnek.

A polgármester hozzátette: nagy erőfeszítésbe kerül a jó helyszín megtalálása, ugyanis ott megfelelő áramhálózatra is szükség lesz.

A január 7-i tűzvészben húsz romatelepi ház égett le részben vagy vált a földdel egyenlővé, amelyet követően 260 személyt helyeztek el a sportcsarnokban. Az azóta eltelt időszakban a károsultak mintegy fele már visszaköltözött Csíksomlyóra. A tűz óta a lakosság és a segélyszervezetek összefogásának köszönhetően sok segítségben részesültek a károsultak. A kormány sürgősségi humanitárius segélyt juttatott nekik több mint 300 ezer lej értékben, illetve az önkormányzat 4,4 millió lejt kapott a családok megsegítésére. Jelen pillanatban 120 személy lakik még mindig az arénában.

(Címlapkép: Gábos Albin)

Kapcsolódók

Kimaradt?