banner_xRg6ZFl6_Koldok_970x250.gif
banner_UeQde8dZ_2_300x250.gif

Álmok, utak, esélyek – nemzetközi mélyszegénységi konferencia kezdődött Csíkszeredában

Dream Roads címmel tartanak nemzetközi mélyszegénységi konferenciát Csíkszeredában. A szombatig tartó rendezvény programjában szakmai előadások, műhelybeszélgetések és kulturális programok is szereplnek.

Ötven évvel ezelőtt, 1971. április 7–10-e között Londonban rendezték meg az első roma világkongresszust, ezért választották a konferencia időpontjául éppen ezt az időpontot – mondta a csütörtöki megnyitó alkalmával András Lóránt, a főszervező Hargita Megye Tanácsa mélyszegénységi munkacsoportjának vezetője.

A mélyszegénység nem kerülhető meg

A főszervező Hargita Megye Tanácsának képviseletében Borboly Csaba elnök köszöntőjében kiemelte: közel egy éve indították útjára a mélyszegénységi munkacsoportot, amely sok ember elhivatott szakmai munkájának köszönheti működését. A politikus hangsúlyozta: a január 7-i csíksomlyói tűzeset még inkább rámutatott a munkacsoport tevékenységeinek szükségességére.

„Az elhivatottságunk és eltökéltségünk maximális. A mélyszegénységgel foglalkozni kell, olyan kihívás ez a jelenség, amelyet sem a politikusok, sem a különböző intézmények nem kerülhetnek meg” – fogalmazott az elöljáró.

Csíkszereda polgármestere, Korodi Attila online jelentkezett be a konferencia megnyitóján, a városvezető éppen egy kolozsvári katasztrófavédelmi képzésen vett részt. Az elöljáró kiemelte: Csíkszeredában is több olyan településrész van, amelyekben „óriási annak az esélye, hogy egy pillanat alatt krízis alakuljon ki”. Mint fogalmazott: ez abból adódhat, ha éveken, évtizedeken át nem kapnak kellő figyelmet a város sarkalatos problémái.

„A mélyszegénység problémaköre általános, az erdélyi magyar közösséget érintő kérdéskör. Ennek a kezelése soha nem oldható meg egyszerű bürokratikus eszközökkel, átfogó együttműködésre van szükség” – tette hozzá a polgármester.

Teleki Balázs, a Sapientia EMTE Csíkszeredai Karának kancellárja hangsúlyozta: a mélyszegénység nem januárban jelent meg. „Velünk van több évtizede ebben a térségben. A január 7-i esemény nagyon sajnálatos, ám nézzük ennek a pozitív hozadékát: a téma legalább megkapja az a figyelmet, azt a nyilvánosságot, hogy érdemben beszélünk róla. A programot látva a szakma színe-java összegyűlt és reméljük, hogy olyan konklúziókat, eredményeket hoz számunkra a megbeszélés, amelyekkel továbbléphetünk és munkát ad a következő 10-20 évre” – mondta Teleki Balázs.

Gyakorlattá alakítani a tudást

A Nemzeti Kisebbségkutató Intézet vezetője, Horváth István reményének adott hangot, hogy a konferencia megpróbálja a kutatások alkalmával összegyűlt tudást hasznosítani, cselekvéssé, gyakorlattá alakítani. A szakember kiemelte: a romakérdés nem csupán szociális, hanem morális kérdés is.

„A mélyszegénység alapvetően arról szól, hogy egyes embereknek hiányoznak azok az alapvető javak, amelyekkel egészségben tudják megtartani a létüket. Ezek minimális javak egy olyan korszakban, amikor ha végignézzük a szemeteseket, látjuk, hogy egyes emberek nem tudnak mit kezdeni a fölösleggel” – hangsúlyozta Horváth István.A szerző felvétele

A Gyulafehérvári Caritas ágazati igazgatója, Ludescher László kiemelte: Székelyföldön első alkalommal történik meg, hogy egy megyei jogú közintézmény „zászlójára tűzi” a mélyszegénységet. „Hatalmas ereje van egy ilyen konferenciának, mert összefogja azokat a jószándékú embereket, intézményeket, civileket, akik az ügy iránt elkötelezettek. Egymásnak erőt adnak ebben a munkában, ami oly’ nehéz. Segít abban, hogy leépíti az előítéleteket és sztereotípiákat” – mondta a szakember.

Székely Róbert, a romániai Máltai Szeretetszolgálat munkatársa elmondta: a szolgálat ebben az évben ünnepli fennállásának 30. évfordulóját. „Büszkék vagyunk arra az 1500 önkéntesre, akik nap mint nap a szegények mellett vannak és dolgoznak azért, hogy a mélyszegénységről kicsit másképp beszéljünk, és pozitívabban tudjunk hozzáállni” – hangsúlyozta. Hozzátette: a mélyszegénység kezelésének folyamatában elengedhetetlen a helyi, megyei önkormányzatok támogatása.

Külső segítségre is szükség van

„A csíksomlyói tűzeset mindannyiunk számára felkiáltójel volt. A konferencia célja az, hogy olyan szakmai perspektívákat adjon, amelyekben mi olyan utakat látunk, amelyeken el lehet indulni” – fogalmazott a Maszol érdeklődésére András Lóránt.

Hozzátette: a csíksomlyói romatelepen kialakult és hasonló helyzetek kezeléséhez külső segítségre is szükség van. Ezért olyan előadókat szólaltatnak meg a konferencián, akik ebben a témában szakértők, tereptapasztalattal és megfelelő tudással rendelkeznek – tette hozzá.

András Lóránt elmondta: a konferencia programja csütörtökön és pénteken délelőtt előadásokat, délután műhelytevékenységeket foglal magában, esténként pedig a cigány kultúra egy-egy szeletét igyekeznek megmutatni. A programsorozatot szombaton a mesterségek napja zárja, amely hagyományos cigány mesterségeket mutat be fotókiállítással egybekötve a Hargita Megyei Kulturális Központ szervezésében.

A Dream Roads konferencia főszervezője Hargita Megye Tanácsa, szervező- és szakmai partnerei Csíkszereda megyei jogú város önkormányzata, a Nemzeti Kisebbségkutató Intézet, a Sapientia EMTE, a Gyulafehérvári Caritas szociális ágazata és romániai Máltai Szeretetszolgálat.

A programok a konferencia Facebook-eseményének oldalán követhetőek.

(Borítókép: Gábos Albin)

Kapcsolódók

banner_33n1iUxf_maltai-970x250.gif
banner_jpL2NADm_maltai-300x250.gif

Kimaradt?