banner_xRg6ZFl6_Koldok_970x250.gif
banner_UeQde8dZ_2_300x250.gif

Tanulnának és dolgoznának is a csíksomlyói tűzkárosult romák

Írni-olvasni tanulna, jogosítványt szerezne, varrótanfolyamra járna a csíksomlyói tűzkárosult romák egy része. Vannak olyanok, akik rövidesen el is helyezkedhetnek közülük. Eközben az Erőss Zsolt Arénában elhelyezett családok ellátása egyre nehezebb feladat.

Egyre nehezebb előteremteni az Erőss Zsolt Arénában elhelyezett 130 ember ellátásához szükséges erőforrásokat – mondta el a Maszol érdeklődésére Sógor Enikő, Csíkszereda alpolgármestere. Mint ismert, a helyi önkormányzat a január 7-én kitört tűzvész nyomán otthon nélkül maradt roma családokat ideiglenes jelleggel a város fenntartásában álló sportcsarnokban szállásolta el, és vállalta, hogy részükre napi háromszori étkezést, valamint felzárkóztató programokat biztosít. Az étkeztetés megoldása az eddig befolyt adományokból történt, ám mostanra jelentősen megcsappant az adakozási kedv – osztotta meg a városvezető.

Hozzátette: ugyan a mai napig érkeznek különböző felajánlások, ám úgy tűnik, ezek nagyjából még egy hétre lesznek elegendőek. Sógor Enikő azt is elmondta: a tűzesetet követően önkormányzati határozattal létrehoztak egy sürgősségi alapot a hasonló helyzetek kezelésére, amely lakhatásra, étkeztetésre, egészségügyi célokra használható fel. Eddig nem kellett ehhez a tartalékalaphoz nyúlni, azonban elképzelhető, hogy egy hét múlva már ebből kell fedezniük a tűzkárosult családok ellátásának költségeit.

Második esély

A családok különböző kezdeményezéseknek köszönhetően lehetőséget kapnak arra, hogy változtassanak eddigi helyzetükön. Mint Sógor Enikő fogalmazott, ez egy hosszas és összetett folyamat, ám hamarosan elindulhat néhány olyan program, amely hozzásegítheti az érintett romákat a felzárkóztatáshoz.

Az egyik ilyen, hogy felnőttek számára lehetőség nyílik az írás-olvasás megtanulására, erre 9 személy jelentkezett. Szeretnék azt is, hogy azok, akik különböző okokból abbahagyták tanulmányaikat, folytathassák azokat az úgynevezett „második esély” program keretében. Egyelőre 16-an jelezték ezt az igényüket, azonban számuk még nőhet, hiszen jelenleg is zajlik az igények felmérése – emelte ki az alpolgármester.

Mindezek mellett egy civil kezdeményezésnek köszönhetően lehetőség nyílik arra, hogy vezetői engedélyt szerezzenek a tűzkárosultak. Ebben 21-en látják a kiemelkedés útját, közülük 5 személynek sikerült támogatást nyernie a MOL vállalat Közösségért Alapítványán keresztül, a többiek saját forrásokból fedeznék a jogosítvány megszerzésének költségeit – emelte ki Sógor Enikő.

Egy képzés már el is indult az Erőss Zsolt Arénában. Többen varrótanfolyamon vesznek részt egy vállalkozó felajánlásának köszönhetően, akinek több önkéntes segíti a tevékenységét. A képzéshez szükséges varrógépek szintén felajánlás nyomán kerültek a sportcsarnokba, tudtuk meg.

Mindezek mellett folyamatban van a közoktatásban részt nem vevő gyerekek beiskolázása. Ők ősztől kezdhetik az iskolát, addig beazonosítják, kik azok, akik esetleg tanulási zavarokkal küszködnek, vagy fejlődési elmaradásuk van. Igyekeznek ezeket felzárkóztatni az őszi iskolakezdésig – tette hozzá a városvezető.

Munkát ajánlottak

Sógor Enikő arról is beszámolt, hogy az ECO Csík térségi hulladékgazdálkodási vállalat több munkahelyet ajánlott a tűzkárosultaknak, ezekre 21-en jelentkeztek. Emellett érkezett egy másik ajánlat is: az egyik helyi sportközpont 5 állást biztosítana számukra.

Az alpolgármester fontosnak tartotta hangsúlyozni, hogy ezek a programok különböző források bevonásával valósulnának meg. Az önkéntesek és a szociális igazgatóság munkatársaival bonyolítják le ezeket a folyamatokat, amely során önéletrajzokat, pályázatokat írnak, felkutatják és bemutatják a lehetőségeket, és igyekeznek mindenben a romák segítségére lenni.

„A felzárkóztatás jegyében elindított programokat nem közpénzből finanszírozzuk, azok az önkormányzatnak nem kerülnek semmibe. Az ellátásuk sem közpénzből történt eddig, hanem adományok által. A város terhén annyi van egyelőre, hogy az Aréna költségei nagyobbak lesznek.  Nagyon sok munkatársunk, köztük én magam is egy kicsit többet foglalkozunk sürgősségi jelleggel a roma-kérdéssel, de ettől még nem állt meg az élet a városban, működnek az iskolák és minden más is, aminek működnie kell” – hangsúlyozta Sógor Enikő.

Kapcsolódók

banner_33n1iUxf_maltai-970x250.gif
banner_jpL2NADm_maltai-300x250.gif

Kimaradt?