banner_phBMMWg3_970x250_Mol_HU.jpg
banner_6stHcYKY_300x250_Mol_HU.jpg

FRISSÍTVE – Ismét lángok csaptak fel a csíksomlyói romatelepen

Fotók: Farkas Endre

FRISSÍTVE: Valamivel több mint három hónappal a Csíkszereda közéletét megbolygató tűzeset után, szerdán délelőtt újra felcsaptak a lángok a Somlyó 33. szám alatti romatelepen. Ezúttal három ház gyulladt ki, a tűzoltók időben kiérkeztek, így nem keletkezett a januárihoz hasonló mértékű kár. FRISSÍTÉS: Improvizált villanyvezeték okozhatta a bajt.

A Hargita Megyei Készenléti Felügyelőség által közölt információk szerint három házra terjedtek szét a lángok. A tűz oka még nem ismert, de a feltételezések szerint rövidzárlat okozhatta a bajt egy összetákolt hosszabbító miatt. A helyszínen tartózkodó munkatársunk elmondása szerint a tűzeset előtt az ott lakók éppen összegyűltek, mivel virrasztási szertartásra készültek egy nemrég történt halálesetet követően.

A tűzoltók cikkünk megjelenésének pillanatában már eloltották a lángokat, azonban továbbra is a helyszínen vannak, és locsolják a lángok martalékává vált házakat, nehogy újra kigyulladjanak. A helyszínen tartózkodik a csíkszeredai polgármesteri hivatal több munkatársa is, akik felmérik, hogy a károsultaknak milyen segítségre van szükségük.  

A Hargita megyei katasztrófavédelmi felügyelőség (ISU Harghita) közleménye szerint 9:48-kor érkezett a segélyhívás a csíksomlyói telepről. A katasztrófavédelem egységei két tűzoltóval vonultak ki a helyszínre és víz, valamint hab segítségével fékezték meg a lángokat. Három, közös fallal is rendelkező, sorban épített ház tetőzete égett, kettőnek a teteje teljesen leégett, míg a harmadik csak károsodott. Az épületek közelsége miatt félő volt, hogy a lángok átterjedhetnek a környéken álló házakra. 10 óra 55 percre sikerült teljesen eloltani a tüzet, amely valószínűleg elektromos rövidzárlat miatt keletkezett, emberi sérülés nem történt – állt a közleményben.

Sógor Enikő, Csíkszereda szociális ügyekért felelős alpolgármestere a Maszol érdeklődésére elmondta: a három házban mintegy húsz személy élt. A családok a tűzesetet követően úgy nyilatkoztak, hogy nem kívánják igénybe venni az Erőss Zsolt Arénában kialakított ideiglenes szállást, ahol a januári tűzeset károsultjainak egy része jelenleg is tartózkodik.Cine Domokos az egyik károsult

A helyszínelés idején rögtönzött gyűlést tartottak a telep lakói a polgármesteri hivatal munkatársaival. A hivatal szakemberei, élükön Korodi Attila polgármesterrel felhívták a telepen élők figyelmét arra a megegyezésre, miszerint fenntartják a rendet és a tisztaságot. A városvezető rámutatott: újra rengeteg szemét gyűlt fel a januárban elbontott házak helyén, amelyet el kell takarítaniuk a telepen élőknek.

A hivatallal történt egyeztetést követően a telep lakói egymás között elemezték a kialakult helyzetet. Az indulatoktól sem mentes beszélgetés során többször elhangzott az a vélemény, hogy „a polgármesteri hivatal semmilyen segítséget nem ad” a Somlyó 33. szám alatti romatelepen élőknek. Mint a szószólók megfogalmazták: véleményük szerint az Erőss Zsolt Arénában történt elhelyezésen kívül nem érkezett konkrét segítségnyújtás számukra. A legtöbben úgy vélekedtek, mindenkinek engedni kellene, hogy újraépítse a leégett házát az eredeti helyén.

Tűzoltóság: improvizált villanyvezeték okozhatta a bajt

Improvizált elektromos vezetékek okozták a Somlyó utcai romatelepen szerdán keletkezett tüzet közölte a Hargita Megyei Katasztrófavédelmi Felügyelőség (ISU). A tűzoltóság szerint a lángokat egyórányi erőfeszítés után sikerült eloltani, két ház tetőzete égett le, a harmadik háznál már sikerült lokalizálni a tüzet.

A tűzoltók helyszínre érkezésekor egy ház tetőszerkezete állt lángokban, majd átterjedt a tűz a szomszédos ház tetejére is és fennállt a veszélye, hogy további házakra is továbbterjed. A tűzoltóknak egyórás küzdelem után sikerült eloltaniuk a tüzet. Két ház amelyeknek egyik fala közös volt tetőszerkezete teljesen leégett, a tüzet a harmadik ház tetején sikerült lokalizálni. A tűz valószínűleg az improvizált elektromos vezetékek által okozott rövidzárlat miatt ütött ki. Szerencsére nincsenek áldozatok közölte a katasztrófavédelmi felügyelőség sajtóirodája.

16/9 vagy 1920x1080
CSAK SAJÁT

Kapcsolódók

Kimaradt?