Átalakítanák és új funkciókat adnának Csíkszereda történelmi városközpontjának

Új funkciót kaphat több, Csíkszereda régi városközpontjában található,  jelenleg a Csíkszeredai Megyei Sürgősségi Kórház használatában álló épület és a hozzájuk tartozó zöld területek, valamint a Mikó-vár mögött található térség. Minderről péntek reggeli terepbejárása alkalmával tájékoztattak a megye és a város vezetői.

Ötletbörzére hívja a csíkszeredaiakat a székelyföldi város, valamint Hargita megye vezetősége a Mikó-vár közelében található műemlék-, illetve műemlék jellegű épületek hasznosítása érdekében. A város történelmi központjában található épületekben jelenleg a megyei kórház különböző osztályai működnek. A tervek szerint a következő években az intézmény szeretné egy helyre költöztetni az összes alegységét és számukra új, korszerű központokat építeni a város Nagy Laji dombjának nevezett területén.

„Csíkszereda önkormányzata és a Hargita megyei önkormányzat komoly döntések előtt áll egy olyan terület fejlesztésének a kérdésében, ami a Mikó-vár közötti életteret, valamint a jelenleg a kórházhoz tartozó ingatlanokat érinti” – mondta a helyszíni szemle során tartott sajtóeseményen Korodi Attila, Csíkszereda polgármestere.

A városvezető kiemelte: várják a város lakóinak véleményét online kérdőív kitöltése vagy személyes megkeresés révén. A Maszol kérdésére a polgármester elmondta: egyelőre nem érdemes olyan részletekről beszélgetni, hogy az érintett épületek, illetve területek kinek a gondozásába kerülhetnek majd. Az elöljáró szerint a megye és a város vezetése együttműködve dolgozhatja ki a megfelelő stratégiát.

Várják az ötleteket

Május 30-ig várják a válaszokat az online kérdőívre, amelynek segítségével előkészítik azt a dokumentációt, amivel a kérdéses térség övezeti rendezési tervét el lehet készíttetni – emelte ki Hargita Megye Tanácsának elnöke, Borboly Csaba. A politikus a konkrétan érintett épületeket is ismertette: az egyik a jelenleg a fül-orr-gége és fizioterápia osztálynak helyet adó „lábasház” Csíkszereda legrégebbi közfeladatokat ellátó műemléképülete. A másik műemlék jellegű épület a szemészetnek és bőrgyógyászatnak otthont, eredetileg is közkórháznak épült létesítmény, illetve a hozzá kapcsolódó más épületek, többek között a pszichiátriai osztálynak is helyet adón egységek. Mindezt kiegészíti a Mikó-vár mögötti kihasználatlan, közel kéthektáros terület.A csíkszeredai lábas ház | Fotó: csikszereda.utazni.info

„A város Csíksomlyó után talán legértékesebb területeiről beszélünk. Ötleteket, kérdéseket, felvetéseket várunk annak érdekében, hogy a szakemberek elő tudják készíteni a feladatfüzetet, amely a tervezők számára is behatárolja, hogy milyen irányban tudjuk átalakítani Csíkszereda történelmi központját” – fogalmazott Borboly Csaba.

A megyeelnök hangsúlyozta: a kórházi szolgáltatásokat a megyei kórház központi épülete köré csoportosítanák. „Erdély egyik legszebb közterülete alakulhat itt ki, ahol a változatosság jegyében a szabadidő hasznos eltöltése, a feltöltődés lesz a középpontban, és helyet kaphat a vendéglátás, a kultúra. Mindehhez szeretnénk kikérni a lakosság véleményét” – foglalta össze a megyei tanács elnöke.

Kultúra, turizmus, gasztronómia

„Abban bízunk, hogy segítséget kapunk a közösségtől ahhoz, hogy ezt a teret jó közösségi hellyé gyúrjuk, ahol kultúra, turizmus, gasztronómia, és minden más megjelenhet, ami a város polgárainak, illetve a városba érkező vendégeknek szabadidős szempontból jó lehetőséget nyújthat” – mondta Sógor Enikő, Csíkszereda kulturális ügyekért felelős alpolgármestere.A Mikó vár mögötti térség a székely házakkal | A szerző felvétele

Gyarmati Zsolt, a Mikó-várban működő Csíki Székely Múzeum igazgatója szerint a jövőbeni tervek egyik kulcskifejezése a szóban forgó értékes terület nyitása és új dimenzióba helyezése. Az intézményvezető szót ejtett a múzeum mögött található mintegy kéthektáros területről is, ahová az 1970-es években helyeztek el régi székelyföldi házakat és kapukat, ám valódi funkciót nem kapott. Gyarmati Zsolt szerint a területen infrastrukturális fejlesztések várhatóak, ezt megelőzően azonban régészeti tehermentesítésre van szükség.

A sajtóesemény az érintett terület bejárásával zárult.

A lakossági ötleteket, megjegyzéseket, javaslatokat május 30-ig várják erre a kérdőívre alábbi kérdőívet, vagy az info@hargitamegye.ro és a varoshaza@szereda.ro e-mail címekre.

Kapcsolódók

Kimaradt?

banner_c9R6XLX8_banner_uAfkoMzW_ScrolloverAds_2023-02-28-zs_1920x1100.jpg
banner_mPvSBO0F_banner_8CGaT4FL_ScrolloverAds_2023-02-28-zs_580x1100.jpg