banner_xRg6ZFl6_Koldok_970x250.gif
banner_PIz6eiCM_Koldok_300x250.gif

Beruházás-központú lesz Csíkszereda 2021-es költségvetése

A héten a szakbizottsági vitákkal folytatódik Csíkszereda költségvetésének kidolgozása. A tervezetet az elmúlt héten bocsátotta közvitára a helyi önkormányzat. A székelyföldi város közel 240 milliós bevétellel számol ebben az évben.

Csaknem 240 millió lejes bevétellel számol a csíkszeredai önkormányzat 2021-ben – jelentette be a székelyföldi város költségvetés-tervezetéről tartott hétfői sajtótájékoztatón Korodi Attila polgármester. A városvezető elmondta: az előző évekből 61,7 millió lejes megtakarítással rendelkeznek.

Az elöljáró kifejtette: több esetben magasabb bevételi összegekkel számolhattak az elmúlt évihez képest. Így a személyi jövedelemadóból visszaosztott összegnél 6,5 százalékos, az ÁFA-visszaosztás esetében 25 százalékos növekedéssel számolnak. Utóbbi esetében 12,44 millió lejről beszélhetünk, ez az összeg olyan programokra költhető el, amely önkormányzati feladatkörben vannak és többnyire országos törvényekben előírt kötelezettségekből, vagy lehetőségekből adódnak, például szociális intézmények működésére kell gondolnunk, tudtuk meg.Forrás: Csíkszereda Polgármesteri Hivatala

„A költségvetésünk fejlesztés-orientált, a bevételeink nagy része, 58 százaléka beruházásokra, 42 százalék fenntartásra megy” – fogalmazott Korodi Attila. Hozzátette: míg az előző évben minden európai uniós program teljes értékével szerepelt a költségvetésben, idén csak azokat a programpontokat jelenítik meg a bevételi oldalon, amelyek ebben az évben megvalósulnak. Elhangzott továbbá, hogy európai uniós forrásokból 51,9 millió lejt szeretne lehívni a csíkszeredai városvezetés, míg állami forrásokból 16,1 millió lejjel számolnak, és számíthatnak a kormány tartalékalapjából utalt 3,2 millió lejre is, ahogyan rendelkezésre áll a tömbház-szigetelési programban a lakók által befizetett 4,4 millió lej lakossági hozzájárulás is.

Több pénz jut a város intézményeinek

Korodi Attila kitért a város intézményeinek tervezett működtetési költségeire is. Oktatás esetében 10millió lejt szánnak erre, ami nem tartalmazza az iskolaépületek felújítását, valamint a tornatermek építését sem. A polgármester kihangsúlyozta: több mint 200 ezer lejjel növekedhet a diákoknak szánt ösztöndíj-támogatás összege. A csíkszeredai városháza szándéka szerint egységes ösztöndíj-rendszert alakítanak ki, eddig ugyanis minden oktatási intézmény saját meglátása szerint döntött ezekről a támogatásokról, tudtuk meg.

A város fenntartásában működő kulturális intézmények esetében is növekedni fognak a fenntartásra, működésre szánt összegek – emelte ki Korodi Attila. „Ezeknél az intézményeknél vannak betervezve saját bevételek is, amelyek ebben az évben alacsonyabb szintre vannak beállítva a vírus-helyzet miatt” – fogalmazott a polgármester. Mint elmondta: a Csíki Játékszín esetében 700 ezer, a Hargita Nemzeti Székely Népi Együttes esetében 930 ezer, míg a Csíki Székely Múzeumnál 700 ezer lejes plusz költségvetéssel számolnak. Hozzátette, hogy a színház esetében mindenképpen fognak kormányzati forrásokra pályázni. Ezt az a rendelkezés teszi lehetővé, miszerint a városokhoz visszaosztott személyi jövedelemadó mértékét az eddigi 65 százalék helyett a közigazgatási törvény 63 százalékban állapítja meg, 2 százalék pedig a kulturális minisztériumhoz kerül, amellyel az önkormányzati színházakat, filharmóniákat támogatják majd. A Csíkszereda Kiadóhivatal ebben az évben is 270 ezer lejes költségvetéssel számolhat.

A város vezetősége mindemellett színesíteni szeretné Csíkszereda kulturális kínálatát. Ennek keretében újraélesztik a csíkszeredai jazzfesztivált, amely önkormányzati koordinálás mellett fog lezajlani, emellett Z-generációs hetet is szeretnének szervezni, ami kimondottan a fiatal korosztályokat célozza meg zenei és egyéb programokkal. Kulturális programokra és pályázatokra 2,9 millió lejt szán a városháza, amely magában foglal egy felnőttképzés-támogatási rendszert is. Saját, illetve társszervezésben megtartott programokra 2 millió lejt szánnak Csíkszeredában, 875 ezer lej pedig pályázati keret.

A Városi Sportklub (VSK) fenntartására 290 ezer lejjel szánnak többet, mint tavaly, a Sportiskolát 250 ezer lejjel támogatják. A Székelyföldi Kerékpáros Körverseny esetében 50 ezer lejjel többel számolnak, így 150 ezer lejes támogatást terveznek, míg a Tusnád Ásványvíz Maratont is fejleszteni szeretnék, így az eddigieknél több pénzt, 60 ezer lejt  szánnak a megszervezésére. A nagyobb közönséget vonzó csapatsportok esetében, mint a jégkorong, futball és futsal 2,5 millió lej előirányzott költségvetéssel számolnak, a sportpályázatok által lehívható összeg pedig 600 ezer lej.

Újdonság a participatív költségvetés

Tavalyhoz képest 275 ezer lejjel nő, így 750 ezer lejre rúg majd az egyházak támogatása, közvilágításra 390 ezer lejjel többet, 1,83 millió lejt fordítanak. Ugyancsak keretet növelne az önkormányzat, és így 177 ezer lejjel támogatná az idősek nappali foglalkoztatását, így kettő helyett három központ működhet városházi finanszírozással.

A participatív költségvetés az idei büdzsé legnagyobb újdonsága. „A nagyvárosokban már elterjedt programot szeretnénk meghonosítani, amelynek értelmében a civil társadalommal együtt meghatározott témakörökben a városlakók dönthetnek arról, milyen közösségi projekteket támogasson az önkormányzat, idén, első alkalommal félmillió lej értékben” – részletezte a polgármester. Az idei költségvetésben jelentős tétel lesz egyebek mellett a telekvásárlás, további tömbházak hőszigetelése, az aszfaltozási munkálatokhoz szükséges tervdokumentációk előkészítése, illetve az övezeti rendezési tervek elkészítése.

A Maszol érdeklődésére Korodi Attila elmondta: a kormány által biztosított 4,4 millió lejes támogatás, amely a csíksomlyói tűzvész károsultjainak helyzetének rendezését szolgálja, megjelenik a költségvetés-tervezet bevétel oldalán. „Beruházási szinten 3,1 millió lejjel jelenik meg ez a támogatás” – mondta a polgármester. Hozzátette: bevétel-kiadás szempontjából a város költségvetése „így egyenesben van”. A városvezető kiemelte: a Norvég Alaphoz fognak pályázni szakmai partnereikkel együtt annak érdekében, hogy a következő években is biztosítani tudják a különböző oktatási-nevelési, egészségügyi programokat, a beruházási oldalon pedig a tűzkárosult romák ideiglenes szálláshelyéül Csíkszeredába telepíteni kívánt lakókonténerek felállítása, illetve a számukra szükséges földterületek megvásárlása jelenik meg.

banner_4BtporpC_300x250-HU.jpg

Kapcsolódók

banner_33n1iUxf_maltai-970x250.gif
banner_jpL2NADm_maltai-300x250.gif

Kimaradt?