banner_MpsidwSE_970x250_Haromszek.jpg
banner_3lV7MYIa_300X250_Haromszek.jpg

Indulhat a csíkszeredai művészeti iskola tornatermének építése

Hosszú évek várakozása után elkezdődhet a csíkszeredai Nagy István Művészeti Szakközépiskola tornatermének építése, jelentette be csütörtökön Korodi Attila polgármester és Sógor Enikő alpolgármester. A beruházás a következő 24 hónapban valósulhat meg, összértéke 8,8 millió lej.

Korodi Attila a csütörtöki sajtóeseményen elmondta: 2005-ben készült el az első megvalósíthatósági tanulmány az intézmény tornaterméről, majd 2018-ban gondolták újra ezt és az akkori városvezetés kivitelezési szerződést kötött egy marosvásárhelyi építő-tervező céggel. 2019 novemberének végén adták ki az építkezési engedélyt a munkálatokhoz, 2020-ban zajlott le a közbeszerzési eljárás, és augusztusban megszületett a kivitelezési szerződés is bukaresti Niliten Construcții Kft.-vel – foglalta össze a polgármester.

„A helyi időjárási sajátosságokat figyelembe véve tudtuk, hogy idén tavasszal jön el az építkezés indításának pillanata” – tette hozzá Korodi Attila. Ugyanakkor megjegyezte: tavaly év végén szembesültek azzal, hogy az iskola tantestülete több kifogást fogalmazott meg a tornaterem terveivel kapcsolatosan.

Erről Sógor Enikő elmondta: a végleges kivitelezési szerződés aláírása előtt leültek az iskola képviselőivel és kiderült, hogy az intézmény számára nem megfelelő folyamatok indulnának el a tervek megvalósulása esetén.

„Úgy döntöttünk, hogy teret adunk az iskola igényeinek és teljesen átadjuk az iskolának ezt az épületet. Ennek értelmében nem valósul meg a tervezett közvécé és üzletsor sem. Ehelyett az intézmény tantermeket és tanműhelyeket kap” – osztotta meg a városvezető. A változtatások nem kívánnak strukturális módosításokat, ezért elindulhat a szerkezet felépítése, ez idő alatt lehetőség lesz a kért módosítások elvégzésére és a szükséges engedélyek beszerzésére – tette hozzá.Korodi Attila és Sógor Enikő a beruházás helyszínén | A szerző felvétele

Vannak kérdéses pontok

Korodi Attila beszámolt arról is: a tervezett tornateremnek két kritikus pontja van. Az egyik, hogy terveztek egy átjáró gangot a Gál Sándor utca felől a Szabadság tér irányába, a másik a tornaterem közelsége az iskola épületéhez, ami miatt beárnyékolódhatnak bizonyos tantermek. Ezért is vált szükségessé a tornaterem alsó részébe szaktantermeket tervezni az eredetileg gondolt üzletsor helyett – emelte ki a polgármester.

„A jogszabályok merevek abban az esetben, ha van egy kész terv és kivitelezési szerződés. Néhány százalékos arányban tudunk majd beavatkozni, ami az épület funkcionalitását változtatja, de az épület struktúráját nem érinti” – mondta Korodi Attila. Az elöljáró hozzátette: a beruházás értéke 8,8 millió lej, amiből az országos beruházási program 2,7 millió lejt áll. A kivitelezési idő 24 hónap.

Kapcsolódók

Kimaradt?