banner_xRg6ZFl6_Koldok_970x250.gif
banner_PIz6eiCM_Koldok_300x250.gif

Változások a csíkszeredai vározházán: új igazgatóság alakult

Átalakítják a csíkszeredai városháza belső szerkezeti struktúráját, erről pénteki rendkívüli ülésen döntött a helyi önkormányzat. Külön igazgatóságot kapott a gazdasági fejlesztés, a digitalizáció területe, fejlesztik az urbanisztikát és bővítik a védőnői hálózatot.

Három területen léptek előre a városháza szerkezeti struktúrájának fejlesztésében, jelentette ki Korodi Attila, csíkszeredai polgármester a pénteki önkormányzati ülést követő sajtótájékoztatón.

„Csíkszereda történetében először jött létre a gazdaság fejlesztésével és a digitalizáció kérdésével foglalkozó iroda a városházán. Nem lehet úgy a város gazdaságát erősíteni, hogy ehhez ne hozzunk szakembereket be a városháza működésébe. Ezt erősítették meg az elmúlt egy év alatt folytatott egyeztetéseink is” – fogalmazott a városvezető. Hozzátette: nagy tapasztalattal rendelkező, megfelelő felkészültségű szakemberek bevonásával képzelik el mindezt.

A polgármester kifejtette: a digitalizáció nemcsak az ügyintézést érinti, hanem az okos város felé való elmozdulást és az információ jobb áramlását fogják elérni általa. Gergely László, a Romániai Magyar Közgazdász Társaság csíkszeredai szervezetének elnöke rámutatott: egy évvel ezelőtt készítettek online kérdőíves felmérést a város vállalkozóinak helyzetéről.

„A kérdőív feldolgozása során jutottunk arra a következtetésre, hogy szükséges az ott tapasztaltakat továbbgondolni, és kisebb csoportos beszélgetések, egyeztetések formájában folytattuk a párbeszédet a vállalkozókkal” – mondta a szakember. Ezek a beszélgetések rámutattak a városban megoldandó rövid, közép és hosszú távú gazdasági problémákra. Ennek a folyamatnak az eredményeként született egy munkaanyag, amelyben számos olyan visszacsatolás található, amelyet a város fel tud használni a továbbiakban – tette hozzá Gergely László.

Bővül az urbanisztika és a védőnői hálózat

A másik fontos terület, amelyen változás történt, az urbanisztika – jelentette be Korodi Attila. „A jelenlegi 9 személy helyett 17 személy fog ezen a területen dolgozni. Csíkszeredában az urbanisztikai kérdéseket nemcsak bürokratikus feladatok kipipálásának tartjuk, hanem nagyon komoly településfejlesztési stratégiák alapvető eszközének” – emelte ki a polgármester.

Albert Sándor főépítész, a város- és területrendezési igazgatóság vezetője kifejtette: az elmúlt években folyamatosan szakemberhiánnyal küszködött az általa vezetett igazgatóság. A szakember hozzátette: a különböző építészeti-engedélyezési eljárásokat és a rendezési tervek elkészítését, megvalósítását tekintve is kulcsfontosságú, hogy gördülékenyen menjenek az ehhez kapcsolódó tevékenységek. Ebben segít a most eldöntött létszámbővítés – fűzte hozzá.

Újdonság még, hogy a szociális ellátórendszer jobbá tétele érdekében fejlesztik a védőnői hálózatot, négy új szakembert vonnak be ebbe a tevékenységbe, tudtuk meg. Sógor Enikő alpolgármester elmondta: azt szeretnék elérni, hogy főleg a prevenciós foglalkozásokat, szolgáltatásokat tudják erősíteni Csíkszeredában.

„Kimondottan a kora gyermekkori, iskolás kori periódusra fókuszálva közösségi egészségügyi asszisztensek, iskolai asszisztensek, illetve az iskolaorvosok alkalmazása ezt a célt szolgálja. A közösségi asszisztens, egészségügyi asszisztens szolgáltatás kiegészítő szolgáltatás, ami nagyon jól összekapcsolja a családorvosokat a családokkal” – fogalmazott a városvezető.

Mint kifejtette: a közösségi asszisztenseknek, vagy ahogy magyarországi szóhasználatból meghonosult, védőnői szolgálatnak az a szerepe, hogy nyomon kövesse a terhesség alakulását és a születéstől 3 éves korig a gyerek fejlődését, ugyanakkor minden sérülékeny, valamilyen szempontból hátrányos helyzetű rétegnek az egészségügyi állapotát.

(Borítókép: Csíkszereda Polgármesteri Hivatala)

Kapcsolódók

banner_33n1iUxf_maltai-970x250.gif
banner_jpL2NADm_maltai-300x250.gif

Kimaradt?