banner_xRg6ZFl6_Koldok_970x250.gif
banner_PIz6eiCM_Koldok_300x250.gif

Ifjúsági Egyeztető Tanácsot hoztak létre Csíkszeredában

Csíkszereda Önkormányzatának pénteki ülésén jóváhagyták a Csíkszeredai Ifjúsági Egyeztető Tanács létrehozását. A városi fiatalok érdekképviseleti szervezete ezentúl havonta ülésezik. A városvezetés hosszú távú megoldásokat keres a csíksomlyói tűzkárosult roma családok helyzetére.

Soros havi tanácsülését tartotta pénteken Csíkszereda Önkormányzata. Napirend előtti felszólalásában Szikszay László tanácsos a csíksomlyói tűzkárosult roma családok helyzetének megoldásáról kért tájékoztatást. Válaszában Sógor Enikő, szociális ügyekért felelős alpolgármester elmondta: hosszú távon szociális lakások építésével szeretnék megoldani a jelenleg az Erőss Zsolt Arénában elhelyezett 19 család lakhatását.

A városvezető beszámolt arról is, hogy több felajánlás is érkezett a városházához különböző civil szervezetektől, amelyek házakat építenének a fedél nélkül maradt embereknek. Ennek a feltétele az lenne, hogy a városvezetés biztosítson építési telkeket. Közép távon ugyanakkor elfogadnák a kormány által felajánlott lakókonténereket, azonban ezek elhelyezéséhez szintén területvásárlásra, esetleg -bérlésre volna szükség – fejtette ki Sógor Enikő. Elhangzott ugyanakkor, hogy amíg nincs elfogadott költségvetése Csíkszeredának, addig nem lehet szó ilyen jellegű beruházásról.

Szintén napirenden kívül került szóba a Venczel József Szakközépiskola felújításának elhúzódása, amelynek kivitelezési határideje hónapokkal ezelőtt járt le. Tőke Ervin önkormányzati képviselő késlekedéssel kapcsolatos felvetésére Sógor Enikő elmondta: ennek oka, hogy előre nem látott problémák merültek fel, így a határidők csúszása nem csupán a kivitelező cég hibája.

Ifjúsági Egyeztető Tanács alakult

A Csíkszeredai Ifjúsági Egyeztető Tanács létrehozása már az önkormányzati választásokat megelőző kampány idején célkitűzés volt. A Trandafir-Orbán Tímea tanácsos által kezdeményezett tervezet most érett be: az önkormányzat a csütörtöki soros ülésén egyhangúlag elfogadta a tervezetet.

A tanácsnak tagja egy-egy képviselője a Csík Terület Ifjúsági Tanácsának, a Sapientia Hallgatói Önkormányzatának, a Csíkszeredai Diákszövetségnek és a Hargita Megyei Ifjúsági és Sportigazgatóságnak, valamint további ifjúsági képviselők, illetve Csíkszereda polgármestere. Valamennyi középiskola nevesítheti saját képviselőjét a tanácsba. A testület havonta ülésezik, és a tanügyi kérdésektől a lakhatási témákig számos kérdéskört magában foglal.

Korodi Attila polgármester a tanácsülésen elmondta: nagy reményeket fűz a létrehozott szervezethez, mert azontúl, hogy intézményes hátteret biztosít a sajátosan ifjúsági kérdések rendszeres egyeztetésének, kineveli a jövő közéleti szerepvállalóinak nemzedékét. 

„Ha ma a fiatalokra odafigyelünk, ha mostani döntéseink az ő hangjukat képviselik, akkor tíz, tizenöt év múlva abban a városban fognak letelepedni, élni, családban gondolkodni, amelyik az ő hangjuknak az eredménye” – fogalmazott Korodi Attila.

(Borítókép: Csíkszereda Polgármesteri Hivatala)

Kapcsolódók

banner_33n1iUxf_maltai-970x250.gif
banner_jpL2NADm_maltai-300x250.gif

Kimaradt?