Folytatódik a csíkszeredai tömbházszigetelési program

Csíkszereda tömbház-hőszigetelési programjának keretében tizennyolc társasháznál ebben az évben befejeződhet a munka, huszonegy esetében pedig előszerződés megkötése történhet meg összesen 40,13 millió lej értékben. A felújítás 1621 lakrészt érint.

Az utóbbi öt évben sikerült előkészíteni valamennyi olyan csíkszeredai tömbház hőszigetelését, amelyeknek lakói vállalták a hőszigeteléssel járó költségek lakókra eső részének kifizetését – közölte pénteken a polgármesteri hivatal. A közlemény szerint összesen negyvenöt tömbház vagy tömbházrész jelezte az igényt, de időközben három társasház lemorzsolódott.

A maradék negyvenkettőnek a fele már kivitelezés alatt áll vagy el is készült. Hármat tavaly ősszel sikerült műszakilag átvételezni, tizenhetet várhatóan nyárra befejeznek – köztük van az a tíz „feles” tömbház is, amelyeket kormányprogramból újítanak fel. Ezek olyan lakóépületek, amelyek nem finanszírozhatók uniós forrásokból, a legtöbb esetben azért, mert nem teljes tömbházak, csupán lépcsőházak. A legtöbb kérdés a Kossuth Lajos utca 20–26. szám alatti tömbház esetében merül fel, de itt is bíznak az idei befejezésben – emelték ki.

Huszonegy további tömbház hőszigetelésének kivitelezése jövőre indulhat uniós társfinanszírozással: a fentiekhez hasonlóan a Regionális Operatív Program 3.1-es intézkedéséből pályázik a város, és már előszerződéses fázisban tart. Két szűrő még hátra van, ha azokon is átjut a pályázat, akkor nyárig megköthető a finanszírozási szerződés, az év második felében közbeszerzést írhatnak ki a munkálatokra, és jövő tavasszal indulhat a kivitelezés. A város önkormányzata éppen ennek érdekében tartott ma soron kívüli ülést: tizenhét társasház esetében határozatmódosítást kért az elbíráló szerv, és ennek tettek eleget. A 21 újabb tömbház felújításának értéke az előszerződés fázisában 40,13 millió lej.

(Borítókép: Farkas Endre)

Kapcsolódók

banner_33n1iUxf_maltai-970x250.gif
banner_jpL2NADm_maltai-300x250.gif

Kimaradt?