Nem engedné el a tűzkárosult romák kezét a csíkszeredai városháza

Az Erőss Zsolt Arénában maradó és a csíksomlyói romatelepre visszatérő tűzkárosultak körében is folytatná integrációs, felzárkóztató programjait a csíkszeredai városháza. Az írás-olvasás oktatása mellett prioritás a munkavállaláshoz szükséges ismeretek, készségek átadása.

Nem hagyná magára a kedden Csíksomlyóra visszaköltözött roma családokat Csíkszereda városvezetése – mondta el szerdán Sógor Enikő, Csíkszereda alpolgármestere. „A visszatérő családokat monitorozni fogjuk és folyamatosan figyeljük, hogy ne építsenek új házakat a telepen. Ha valami épül, azt azonnal le kell bontatnunk. Hosszú távon rendeznünk kell jogilag és urbanisztikailag is a Somlyó utcai területet, ez hosszú folyamat lesz. Az ott található földterület ideiglenes kormány földalapban van, arra vár, hogy jogilag rendezzék a tulajdonviszonyait” – fejtette ki szerdán a városvezető.

16/9 vagy 1920x1080
CSAK SAJÁT

A keddi költözés során végül összesen 138 személy hagyta el az Erőss Zsolt Arénát, és 123-an maradtak az átmeneti szálláshelyen. A sportcsarnokban maradók számára a kormány katasztrófavédelmi alapjából biztosított konténerek szolgálhatnak a következő egy évben szálláshelyül, ám ezek helyét még nem sikerült a városban megtalálni – jegyezte meg Sógor Enikő.

Az alpolgármester hozzátette: a sportcsarnokban elkezdett integrációs és felzárkóztató programokat mindenképpen folytatni szeretnék a telepre visszaköltözők és a maradók körében is. Ehhez azonban megfelelő szakembergárda szükséges, ami Csíkszeredában nem áll rendelkezésre, így a szolgáltatásokat meg kell vásárolnia a városnak.

A konténerek felállítása nyomán kialakuló új telepet egyfajta szociális központként is kívánják működtetni – tette hozzá az elöljáró. A konténerekről Sógor Enikő elmondta: pontosan nem tudják, milyen felszereltségűek, de biztosan mellé kell telepíteniük vizesblokkokat, mosdókat, illetve közösségi tereket is.A szerző felvétele

A Maszol érdeklődésére az alpolgármester közölte: a Somlyó utcába visszaköltöző romák esetében is keresik a lehetőséget a tűzeset után elkezdett programok folytatására. Ehhez jelenleg keresik a megfelelő helyszínt Csíksomlyón.

„Elhangzott az a kérés a romatelep lakói részéről, hogy tanítsuk meg őket írni-olvasni. Ez első programnak mindenképpen megfelel és hasznos. Ezen kívül többen megfogalmazták, hogy szeretnének dolgozni. Ezzel kapcsolatban nem csak az a dolgunk, hogy felmérjük, ki mire képes, hanem fel kell őket készítenünk arra, mit jelent a munkaidő, hogyan viszonyuljanak a munkához. Alapszintű információik, ismereteik nincsenek meg arról, hogy a legfőbb érdekük az, hogy dolgozzanak, mert sokkal több jövedelemhez juthatnának” – fejtette ki Sógor Enikő.

Kapcsolódók

Kimaradt?