Visszaköltözik a csíksomlyói tűzkárosultak egy része a romatelep épen maradt házaiba

A Csíksomlyón kitört január 7-i tűzvész károsultjainak egy része kedden visszaköltözik a Somlyó utca 33 néven ismert romatelepre. A családok a város vezetővel történt egyeztetések során jutottak arra a döntésre, hogy nem maradnak tovább az Erőss Zsolt Arénában kialakított szálláshelyen, és nem veszik igénybe az állam által felajánlott lakókonténereket. A konténerek elhelyezésének kérdése egyelőre megoldatlan.

Nagy volt a zsongás a csíksomlyói tűzkárosultak ideiglenes szálláshelyén kedden kora délután. A sportcsarnokba megérkeztek a kormány által az országos katasztrófavédelmi alapból biztosított gyorssegélyek. Többek között összecsukható ágyakat is kapott a város, amelyekkel az eddig használt adományba kapott matracokat fogják felváltani.

16/9 vagy 1920x1080
CSAK SAJÁT

A Maszol érdeklődésére Sógor Enikő, Csíkszereda alpolgármestere beszámolt arról az egyeztetésről, amelynek nyomán kedden a sportcsarnok lakói közül 25 család, mintegy 120 személy visszaköltözik a csíksomlyói romatelep épen maradt házaiba. Az egyeztetéseken jelen voltak a csíksomlyói roma családok képviselői, a közösség prédikátora (a roma közösség egy része 2016-ban csatlakozott a csíkszeredai apostoli pünkösdi gyülekezethez, és megfogadta, hogy a keresztényi élet elvei szerint élnek - szerk. megj.), és a város vezetősége – mondta el az elöljáró.

Aki elköltözik, nem mehet vissza a sportcsarokba

„Szerettük volna kikérni a közösség véleményét, meghallgatni a kéréseiket, kommunikálni velük” – magyarázta Sógor Enikő. Az egyeztetést megelőzően a közösség képviselői megfogalmazták kérdéseiket, kéréseiket a város vezetősége felé. A kérdések nagyobb része arról szólt, hogy visszaköltözhetnek-e a tűzvészben részben megsemmisült romatelepre, visszaépíthetik-e a leégett házaikat, ugyanakkor arra is kíváncsiak voltak, hogy aki elhagyja az Erőss Zsolt Arénát, az a továbbiakban is jogosult lesz-e szociális segélyre.

„Ennek az előzménye az, hogy a napokban bejelentettük: nem tarthatunk vissza senkit, de nem biztatunk senkit, hogy hazamenjen. A Somlyó utcai romatelep lakhatatlan területté van nyilvánítva, és idővel le fogjuk bontani, de ha valaki mégis hazamegy, az nem jöhet ide vissza, és nem kérhet később segítséget lakhatása megoldására” – részletezte az alpolgármester. Hozzátette: nem engedhetik meg, hogy ki-be járjanak a károsultak, tudni kell minden napra, hány adag étellel kell készülni, és a koronavírus-helyzet sem engedi meg az „ingázást”.Nem mindenki marad a sportcsarnokban | Fotó: Gábos Albin

Mint Sógor Enikő leszögezte: szerdától szigorú szabályok lesznek érvényben; aki a költözés mellett döntött, az nem mehet vissza a sportcsarnokba, csak az ottmaradók részesülhetnek a további ellátásban és karszalagos rendszert vezetnek be. „Nem börtön, kijárhatnak, de csak azok jöhetnek vissza, akik úgy döntöttek, hogy rábízza magát a mi megoldásunkra, illetve nem talál egyebet, mert senki nem köti ki, hogy a konténeres megoldást kell választania” – mondta az alpolgármester. A romatelepen 25 ház áll, ugyanakkor a családok egy része rokonokkal közösen próbálja megoldani a lakhatást, azaz összeköltöznek a megmaradt házakban.

A kérések között ugyanakkor elhangzott például annak az igénye, hogy sokan szeretnének megtanulni írni, erre az önkormányzat pozitívan reagált. Az egyeztetés zárásaként aláírtak egy együttműködési megállapodást, amelyben rögzítették az Erőss Zsolt Arénában maradó családokra és az elköltözőkre vonatkozó szabályokat.

Lakhatatlannál nyilvánították a romatelepet

A csíksomlyói romatelepen a napokban helyzetfelmérést tartott a prefektúra kezdeményezésére létrejött bizottság – mondta el Sógor Enikő. A bizottságban képviseltették magukat a megyei egészségügyi igazgatóság (DSP), a tűzoltóság és a megyei építészeti felügyelőség szakemberei. Az alpolgármester közlése szerint az épen maradt házak nem biztonságosak tűzvédelmi szempontból, higiéniai szempontoknak sem felelnek meg a folyóvíz hiányában.

"A területet lakhatatlanná nyilvánították, megállapították, hogy az épületek nagy része illegálisan áll, de nem javasolták az épületek lebontását, vagy hatósági beavatkozást. A bizottság a helyi önkormányzatra bízta, hogy járjon el a jelentésben leírtaknak megfelelően” – tájékoztatott az elöljáró.

A házak elbontását egyébként akadályozza az ún. szegénységi törvény, amelynek értelmében a Somlyó utcai romatelephez hasonlókat csak úgy lehet felszámolni, ha alternatívát nyújtanak az onnan kilakoltatottaknak – tette hozzá Sógor Enikő. „Idővel fel fogjuk számolni, mivel törvényellenes építmények, de kell alternatívát kidolgoznunk az ott élők számára” – szögezte le.

Az Erőss Zsolt Arénában maradók körében jelenleg nagy a bizonytalanság, nem tudják, mire számítsanak a konténerekbe való költöztetést követően. Mindemellett azzal a problémával is szembesülnie kellett a városvezetésnek, hogy az állami segítségnyújtásként érkező konténerek nem téliesítettek, azaz fűthetőek, de nem szigeteltek. Sógor Enikő meglátása szerint a következő tíz napban biztosan folytatódnak még az egyeztetések a konténerek elhelyezésáről.

Kapcsolódók

banner_33n1iUxf_maltai-970x250.gif
banner_jpL2NADm_maltai-300x250.gif

Kimaradt?