A csíksomlyói tűzkárosultak elhelyezése miatt forrnak az indulatok Zsögödfürdőn

Tiltakozási hullámot indított el a Csíkszeredához tartozó Zsögödfürdő lakosainak körében az az elgondolás, hogy a csíksomlyói tűzvész károsultjait átmenetileg a településen található Caritas tábor területén szállásolják el. Végleges döntés még nincs az ügyben, vasárnap lakossági fórumon vitatják meg a kialakult helyzetet a csíkszeredai önkormányzat képviselőivel.

Több közösségi médiafelületen is megjelent a hír, miszerint a csíkszeredai önkormányzat a zsögödfürdői Caritas táborban, illetve a területen elhelyezett lakókocsikban szállásolná el a jelenleg az Erőss Zsolt Arénában elszállásolt csíksomlyói tűzkárosult romákat. A Facebookon közzétett felvételeken a tábor közelében elhelyezett lakókocsikat lehet látni.

A zsögödfürdői lakosok a hír hallatán tiltakozó levelet fogalmaztak meg a csíkszeredai és csíkszentkirályi önkormányzatnak és a megyei tanácsnak címezve. A petícióban különböző érvek mentén tiltakoznak a döntés ellen, amely a megfogalmazók szerint ideiglenes megoldás helyett véglegessé válhat. A beadvánnyal párhuzamosan online petíciót indítottak, valamint aláírásgyűjtést is szerveznek az esetleges áttelepítés ellen.

Az online petícióban többek között azzal érvelnek, hogy a zsögödfürdői ivóvíz- és szennyvízhálózat nem bírna meg „egy ekkora népességnövekedést”. Ezen kívül kifejtik, hogy „Zsögödfürdő népszerű turisztikai célpont, és rendelkezik gyógykezelő bázissal is, ami miatt nem alkalmas integrációs programok lebonyolítására”. Kiemelik ugyanakkor, hogy „a közvilágítás és tömegközlekedés hiányosságai nem teszik lehetővé, hogy Zsögödfürdőn ilyen jellegű programokat bonyolítsanak le”.

Keresik a megoldásokat

Sógor Enikő, Csíkszereda szociális ügyekért felelős alpolgármestere a Maszol érdeklődésére elmondta: a városháza keresi az ideiglenes megoldást a károsultak elhelyezésére, és valóban, Zsögödfürdő is felmerült opcióként.

„Van hosszú távú tervünk is, amit nem tudunk most kivitelezni, mert ahhoz időre és pénzre van szükségünk. Ugyanakkor azzal a kéréssel fordulunk a lakossághoz, hogy ajánljanak fel lehetőségeket, ha van olyan telkük, olyan elképzelésük, konstruktív ötletük, ami nekünk segítene, osszák meg velünk” – fogalmazott az elöljáró.

Hozzátette: szűkek az önkormányzat lehetőségei éppen azért, mert nem akarnak egy városrészt sem megterhelni. Sógor Enikő kiemelte: a kormány a napokban kiutalt gyorssegélyen túl egyelőre nem reagált az önkormányzat megkereséseire. A városvezető hangsúlyozta: természetesen jó dolognak tartják, hogy az emberek érdeklődnek és konkrét információkra várnak, de egyelőre nem rendelkeznek ilyenekkel. „Keressük a megoldásokat, amelyek egy része ideiglenes, egy másik része pedig hosszú távú lehet” – fogalmazott Sógor Enikő.

Az önkormányzat Facebook-oldalán közleményben reagált az eseményekre, vasárnap 17 órai kezdettel pedig a csíkszeredai városházára várják a zsögödfürdői lakosok képviselőit.

(Címlapfotó: Csíkszeredai Városháza)

Kapcsolódók

Kimaradt?