banner_jtYG1g7R_1_970x250.gif
banner_UeQde8dZ_2_300x250.gif

Az ingatlanfejlesztésekben látja a jövőt Csíkszereda önkormányzata

A gazdaság, a sport, az egészségügy, az oktatás terén is az ingatlanfejlesztésekben látja az előrelépés lehetőségét Csíkszereda önkormányzata. Ennek megvalósítása érdekében több földterület vásárlását tervezi a városháza.

A következő évek városfejlesztése érdekében számos ingatlanfejlesztést és földterület-vásárlást tervez a város vezetése – közölte szerdai sajtótájékoztatóján Korodi Attila, Csíkszereda polgármestere. „Enélkül nem tudunk a következő években sem pályázni, sem nagyon fontos célokat megvalósítani. Ezért ezt a kérdést prioritásként kezeljük, és ebben az évben elindítjuk a folyamatot, amely komoly anyagi erőforrást vesz majd igénybe a város költségvetése részéről” – fogalmazott a városvezető.

Az elöljáró kiemelt néhány tervezett beruházást, amelyhez földterület vásárlása szükséges. Ilyen az idősotthon-építés, amely Korodi Attila önkormányzati választásokat megelőző kampányában is központi helyen szerepelt. A megyei önkormányzattal és a szociális ágazatokkal egyeztetve olyan földterület megvásárlásán gondolkodnak, ahol az idősotthon megépülését követően folyamatos fejlesztések, bővítések is lehetségesek lesznek.

Iskolákra is szükség van

Elhangzott a bölcsőde- és az iskolaépítés szükségessége is. Korodi Attila kiemelte: a katolikus egyház jóvoltából jelenleg épül egy bölcsődének is helyet adó épületegyüttes az egyik városrészen. A polgármester megjegyezte: a megyei önkormányzattal együttműködve közép távon még egy épületet tudnak majd ilyen célra hasznosítani. Emellett a város is számol a fejlesztések sorában ilyen jellegű beruházással.

„Jelenleg is működik olyan iskola, amelynek egy adott funkciója teljes mértékben bérelt épületben zajlik. A Waldorf iskola felső tagozata is köztes megoldásban kapott felületet. Ezért egy vagy két iskola építésébe kell kezdenünk. Ehhez is terület kell. Olyan terület, amely nem feltétlenül a szűkös központi zónát terheli meg forgalommal” – mondta Korodi Attila. Az egyik épülő iskoal a Waldorf típusú oktatás otthona lenne, a másik pedig a szociálisan hátrányos helyzetű gyermekek számára biztosítana bentlakással ellátott iskolaépületet – tette hozzá.

A fiatalokat, fiatal családokat támogató program elindításához is elengedhetetlen, hogy az önkormányzat földterületet, telket tudjon biztosítani. Jelenleg nincs olyan terület Csíkszereda közvagyonában, amely ezt a cél szolgálhatná – jegyezte meg Korodi Attila.

A csíkszeredai városvezetés a Tudor lakónegyed közelében található városi földterület fejlesztése érdekében jelezte igényét központi támogatásra a fejlesztési minisztérium és az Országos Lakásügynökség (ANL) felé.

„Három típusú tömbház építésére várunk támogatást. ANL-s tömbházat, szociális lakásokat befogadó tömbházakat, és a januári csíksomlyói krízishelyzet is bizonyította, hogy szükség van ezen kívül készenléti lakásokra” – fogalmazott a polgármester. Hozzátette: ezekre a célokra a földterület adott, a már meglévő tömbháznegyedhez szorosan kötődő területen kell fejleszteni.

Szó esett még a városközponttól viszonylag távol eső részeken alapítandó egészségügyi központokról, valamint az úgynevezett krízisközpontokról, amelyek raktározási lehetőséget biztosítanak a váratlan események kezelésében nélkülözhetetlen felszereléseket, berendezéseket.

Korodi Attila megemlítette az ipari inkubációs és felnőttképzési központ szükségességét, valamint egy új sportlétesítmény megépítését is. Hozzátette: az ipari övezetek tönkrement épületeinek karbantartása és a területek tisztán tartása érdekében szabályzatot szándékoznak létrehozni, hogy az ingatlantulajdonosokat fejlesztésre, törődésre sarkallják. Az esetleges illetékekből befolyó összegeket gazdaságfejlesztésre fordítaná a város. Ugyancsak idén induló folyamatként tisztáznák a problémás utcák tulajdonjogát, az ezzel járó költségek szintén jelentős anyagi terhet rónak majd a város költségvetésére.

Városházi hír még, hogy a Csíkszeredában megalakítás előtt álló helyi rendőrség igazgatói posztjára kiírt pályázatot visszavonták, mert kiderült, hogy az előkészítő dokumentumokban két fontos kérdéskörben nem megfelelően állították össze a pontozási rendszert. A pályázatot a közeljövőben újra ki fogják írni – mondta Korodi Attila.

(Borítókép: László F. Csaba)

Kapcsolódók

banner_33n1iUxf_maltai-970x250.gif
banner_jpL2NADm_maltai-300x250.gif

Kimaradt?