A csíkszeredai városháza tulajdonába kerül a Vákár Lajos Műjégpálya

Az Ifjúsági és Sportminisztérium helyett rövidesen a helyi önkormányzat lehet a csíkszeredai Vákár Lajos Műjégpálya tulajdonosa és fenntartója. Erről Novák Károly Eduárd sportminiszter és Korodi Attila polgármester számolt be csütörtökön. A pályát otthonának tekintő Sportklub ugyanakkor a minisztérium kötelékében marad.

Közel három hónapos egyeztetés előzte meg a csütörtöki bejelentést – mondta a Vákár Lajos Műjégpályánál megtartott sajtóeseményen Korodi Attila.

„A csíkszeredai városháza hivatalosan kérte a Sport- és Ifjúsági Minisztériumtól, hogy a sportcsarnok, a szabadtéri gyorskorcsolyapálya és a hozzájuk tartozó épületek kerülhessenek az önkormányzat tulajdonába és kezelésébe” – jelentette be az elöljáró. Mint kifejtette: a pálya több sportág otthona és azt szeretnék, hogy a sportkomplexum bekerüljön egy felújítási folyamatba, amelyet a kormánnyal együttműködve szeretnének megvalósítani úgy, hogy az a város infrastruktúráját erősítse.

Korodi Attila kifejtette: ha sikerül a jégpályát és a hozzá tartozó sportlétesítményeket felújítani, akkor a Csíki Csobbanóval egy egységet alkotva komoly költségmegtakarításra adódik lehetőség a fenntartásban. „Az átvétel után azonnal terveket készítünk és az Országos Beruházási Társaság (CNI) programjának keretében teljes felújítási folyamatot valósítsunk meg, mert ez az épületegyüttes így, ebben az állapotában, ilyen energetikai mutatókkal nem felel meg a mai kihívásoknak” – fogalmazott a polgármester.

A sportminiszter is itt kezdte

Novák Károly Eduárd ifjúsági- és sportminiszter felidézte, hogy ő maga is a jégpályán kezdte sportolói pályafutását. Mint a tárcavezető kiemelte: Csíkszereda mindig bővelkedett sport-tehetségekben. Kiemelte: a megfelelő infrastruktúra nélkül lehetetlen a különböző sportágak megfelelő fejlődése. A miniszter hozzátette: új alapokra szeretnék helyezni a romániai versenysportot, ennek érdekében három hónap alatt sikerült átvizsgálni a rendszert és megtalálni azokat az érzékeny pontokat, amelyek a mai sporteredményeket negatívan befolyásolják. Novák Eduárd kiemelte: megfelelő szakemberekre és infrastruktúrára van szükség, ezt a célt szolgálja a kidolgozás alatt álló sportstratégia, amely irányt ad a következő 15 évben a romániai sportnak.A szerző felvétele

„Csíkszereda sportváros, itt számos tehetség született, akik számos szép eredményt értek el (…). Miniszterként azt szeretném, hogy lássak minél több gyorskorcsolyást a pályán, lássak egy erős hokicsapatot, tehetséges műkorcsolyásokat” – fogalmazott a miniszter. Újságírói kérdésre Novák Eduárd elmondta: a létesítmények átadását követően a Csíkszeredai Sportklub marad a minisztérium kötelékében.

Tánczos Barna is szurkol a Sportklubnak

A Csíkszeredai Sportklub elnöke, Hodos László hangsúlyozta: Novák Eduárd nyolc év óta az első miniszter, aki meglátogatta a klubot. A sportvezető szerint jó lehetőség nyílik a jégpálya városi tulajdonba vételével annak felújítására, hogy nemzetközi szinten is megfelelő intézményben sportolhassanak a klub versenyzői. A nem megfelelő infrastruktúra Hodos László szerint hozzájárult ahhoz, hogy kevés sportolója maradt a klubnak.

A sajtóeseményen jelen volt Tánczos Barna környezetvédelmi, vízügyi és erdészeti miniszter is, aki sok sikert kívánt a Csíkszeredai Sportklub férfi jégkorongcsapatának a napokban zajló Erste Liga döntőben. „Csíkszereda többet érdemel, jobb jégpályát és jobb sport-infrastruktúrát. A következő 20-30 évre egy új komplexumot álmodunk meg” – mondta el a tárcavezető.

(Borítókép: Novák Károly Eduárd és Hodos László)

Kapcsolódók

banner_bcxvIA0Y_2.jpg

Kimaradt?