Előrelépne az anyanyelvhasználat terén Csíkszereda önkormányzata

A tiltakozás helyett eljött a cselekvés ideje az anyanyelvhasználat terén Csíkszeredában, jelentette ki Korodi Attila polgármester szerdán. A helyi önkormányzat maga is előrelépne a hivatali kommunikáció kétnyelvűségében, ezen kívül párbeszédre hívja a városban működő kis- és nagykereskedelmi vállalkozásokat. Újrakezdik a város címerének engedélyeztetési folyamatát, és lekerül a városházáról a fekete zászló.

Itt az ideje a cselekvésnek a csíkszeredai anyanyelv- és szimbólumhasználat terén. Így fogalmazott szerdai városházi sajtótájékoztatóján Korodi Attila, Csíkszereda polgármestere.  Mint az elöljáró elmondta: belső elemzést végeztek a városházán és azt tapasztalták, hogy a közigazgatási kódex által szavatolt lehetőségekkel sem él az önkormányzat teljes egészében.

„Van néhány terület, ahol a mostani törvényes keretek alkalmazásáért még cselekednünk kell. Jelenleg a teljes közinformáció-szolgáltatás területén előírja a román nyelvtörvény, hogy anyanyelvű megkeresésre anyanyelven kell válaszolni, illetve az önkormányzati határozatokat kötelező módon ki kell függeszteni anyanyelven is” – szögezte le Korodi Attila.

Hozzátette: mindennek gyakorlatba ültetéséhez fel kell zárkóznia a polgármesteri hivatal munkaközösségének, helyenként pedig hivatásos fordítókat is be kell vonniuk. Az elöljáró szerint elfogadhatatlan, hogy a helyi önkormányzat úgy működjön, hogy a legtöbb döntés csak az állam nyelvén jelenik meg, amikor a törvény már nem csupán jogként, hanem kötelességként is előírja, hogy anyanyelven is megtörténjen ez.

A polgármester szerint a cél az, hogy minden olyan közigazgatási dokumentum, ami hatással van a város életére, anyanyelven – Csíkszereda esetében magyarul – is megjelenjen. Újdonság az is, hogy a következő időszakban újra elindítják Csíkszereda városcímerének engedélyeztetési folyamatát, amely korábban elbukott, osztotta meg a politikus.

Kerekasztal a kereskedőkkel

Korodi Attila kifejtette: az anyanyelvhasználata ugyanakkor sokkal szélesebb területeket ölel át a hivatali tájékoztatásnál. A városvezető megosztotta, hogy a város kis- és nagykereskedelmi hálózatait megszólító kerekasztalt hoznak létre, amely nemcsak a multinacionális cégeket, hanem minden Csíkszeredában kereskedelmi tevékenységet folytató vállalkozást megszólítana.

„Számos olyan ügyet kell majd megvitatnunk, amely hatással van a város életére, a forgalomra, illetve a kereskedelemben az anyanyelvhasználat kérdéskörét is kimeríti” – tette hozzá. A polgármester elmondta, a kis- és nagykereskedők számára külön kerekasztalt hoznak létre.

Mindemellett együttműködési megállapodást kötöttek a Sapientia EMTE csíkszeredai karával, hogy a mindenkori másodéves román szakon tanuló diákokat olyan egyéves programba vonják be, amelyben feltérképezik, hogy egy-egy kereskedelmi társaságnál miként működik az anyanyelvhasználat. A Sapientia közgazdasági karát is bevonják az említett kerekasztal-egyeztetések folyamatába, tudtuk meg.

(Borítókép: Lekerülnek a városháza épületéről a fekete zászlók | a szerző felvétele)

Kapcsolódók

Kimaradt?