Havazás: takarítják az utakat, települések maradtak áram nélkül Hargita megyében

Nem okozott fennakadásokat a közlekedésben a kedd óta tartó havazás Hargita megyében. Folyamatosan dolgoznak a munkagépek, az utak mindenhol járhatóak, ám óvatosságra intik a volán mögé ülőket. A havazás következtében nyolc település maradt áram nélkül.

Kedden estétől kezdve valódi téli időjárás köszöntött Hargita megyére, a folyamatos havazás nem lepte meg az utak karbantartásáért felelős vállalatokat, ám több település áram nélkül maradt. A Maszol érdeklődésére Elekes Róbert, a Brassói Regionális Útügyi Igazgatóság szóvivője elmondta: az éjszaka és a reggel folyamán sem érkezett hozzájuk jelzés a közúti közlekedéssel kapcsolatos problémákról.

„Az éjszaka folyamán Hargita megyében 40 munkagéppel dolgoztunk, hóekékkel és sószóróval felszerelt hóekék járták az utakat. Közel 300 tonna csúszásgátló anyagot szórtak szét a járművek” – számolt be a szóvivő. Hozzátette, az úttisztítást végző szakembereknek elsősorban a magaslati utakra kellett koncentrálniuk.

Elekes Róbert kiemelte: havazás idején arra kérik a sofőröket, hogy fokozott óvatossággal közlekedjenek az utakon. A hótól megtakarított és csúszásgátlóval leszórt úttest sem ad teljes biztonságot, bárhol lehetnek olyan részek, ahol jegesedés alakul ki, vagy a fákról lehulló hó is okozhat gondot – hangsúlyozta. A szóvivő hozzátette: az igazgatósághoz tartozó dél-kelet erdélyi régióban, Hargita, Kovászna, Maros, Brassó és Szeben megyében több mint 160 géppel dolgoztak kedd este óta és ezer tonnát meghaladó mennyiségű csúszásgátló anyagot szórtak szét az országutakon és az autópályákon.

Nyolc település mintegy 1600 háztartása maradt villamosenergia nélkül, miután az erős havazás következtében több transzformátorállomás meghibásodott - tájékoztatott szerdán a Hargita megyei katasztrófavédelmi felügyelőség. Az ármakiesés Boldogfalva, Újszékely, Újlak, Székelyandrásfalva, Székelyszenterzsébet, Nagysolymos, Kissolymos, Székelyhidegkút településeket érintette, 1585 fogyasztó maradt áram nélkül. Az áramszolgáltató csapatai dolgoznak a hibák elhárításán.

Kedden egész éjszaka járták Csíkszereda közigazgatási területén az utakat a hóeltakarítással megbízott ECO Csík térségi hulladékgazdálkodási vállalat munkagépei – tájékoztatta a Maszolt Pap Jenő Attila, a cég téli útkarbantarásért felelős csoportvezetője. Mint a szakember kiemelte, az éjjel csúszásgátló anyaggal is szórták az utakat a megyeszékhelyen, reggel óta csak a hóekézést végzik, mert nincsen fagypont alatti hőmérséklet. „Nincsen gond az utakon, sikerült minden zónát végigjárnunk, ami hozzánk tartozik. Letakarítottuk a járdákat, átjárókat, buszmegállókat is” – közölte a csoportvezető.

Csíkszeredában 6-8 centis hóréteg alakult ki az éjszaka folyamán, mondta el a Maszol érdeklődésére Bors Béla alpolgármester. A városvezető konkrét adatokkal is szolgált: 57 tonna sót használtak fel, a gépek 48,75 órát dolgoztak, ezt kiegészítette 31,5 óra kézi munka. A nyolc munkagép összesen 672,92 kilométert tett meg, 2 a járdákon dolgozott és 10 alkalmazott vett részt a tevékenységekben. Hargitafürdőn két munkagép dolgozott, 14 munkaórában, ott nagyobb hóréteg alakult ki, mintegy 10-12 centit havazott – tájékoztatott Bors Béla.

„Fennakadásról még nincs tudomásunk. Kérjük a lakosság és az intézmények együttműködését,  ki-ki a maga járdarészét takarítsa le mindannyiunk biztonsága érdekében. Az autósokat pedig arra kérjük, közlekedjenek a téli útviszonyoknak megfelelően, tartsák be a követési távolságot, és kizárólag téligumival közlekedjenek” – figyelmeztetett az alpolgármester.

Az Eco-Csík Kft. műholdas nyomkövető rendszerrel ellátott hóekéinek mozgása egyébként valós időben követhető a ezen a linken.

(Borítókép: Farkas Endre)

Kapcsolódók

Kimaradt?