Ipsos: 40 százalékosra emelkedett a PSD támogatottsága

Az Ipsos közvélemény-kutatása szerint továbbra is a Szociáldemokrata Párt (PSD) a legnépszerűbb politikai alakulat a romániai választók körében, sőt, támogatottsága a 40 százalékhoz közelít, írja a Hotnews.

A Mentsétek meg Romániát Szövetség (USR) megrendelésére végzett Ipsos-kutatás szerint a PSD-nek nagyobb a támogatottsága, mint a párt megrendelésére készült június eleji Avangarde-kutatásban, amely 35 százalékos támogatottságot mutatott.Marcel Ciolacu, a PSD elnöke | fotó: Agerpres

A friss eredmények szerint a válaszadók 37,8 százaléka szavazna a PSD-re, azoknak pedig, akik egészen biztosan elmennek szavazni, 40 százaléka ütné a pecsétjét a szociáldemokratákra.

A Nemzeti Liberális Párt (PNL) támogatása 25,4 százalékos, a biztosan szavazóknak azonban csak 24,4 százaléka választaná ezt a pártot.

Támogatottságban a harmadik helyen a Mentsétek meg Romániát Szövetség (USR) áll 12,7, illetve 14,2 százalékkal, a negyedik helyre pedig a Románok Egyesüléséért Szövetség (AUR) került, 10,1, valamint 11,3 százalékkal.

A válaszadók 4 százaléka támogatná a Pro Románia pártot, 3-3 százaléka a Népi Mozgalom Pártot (PMP) és a Romániai Magyar Demokrata Szövetséget (RMDSZ), további 4 százaléka pedig más alakulatokat.

Fontos kiemelni azt is, hogy a válaszadók nem kevesebb mint 85 százaléka úgy gondolja, hogy az ország rossz irányba halad. A leginkább az egészségügy helyzetén, az alacsony fizetéseken, a korrupción, a szegénységen, a mezőgazdaság és az erdők helyzetén, az oktatáson, a nyugdíjak mértékén, az utak építésén, a hulladékgazdálkodáson, a légszennyezésen és a közigazgatás digitalizálásán kellene változtatni a felmérés szerint.

A közvéleménykutatást 2022. Június 17. és 30. Között végezték személyes lekérdezéssel, 1072-es mintán, a hibahatár 3,0 százalék.

A legutóbbi, 2020-as parlamenti választásokon a PSD közel 30, a PNL valamivel több mint 25 százalékkal szerepelt, az USR meghaladta a 15 százalékot, az AUR nem érte el a 10 százalékot, az RMDSZ pedig meghaladta az 5 százalékot, megelőzve ezzel a PMP-t és a Pro Románia pártot is.

16/9 vagy 1920x1080
CSAK SAJÁT

Kapcsolódók

Kimaradt?