Marcel Ciolacu „gond nélkül” vállalná a miniszterelnöki tisztséget

Marcel Ciolacu, a Szociáldemokrata Párt (PSD) elnöke vasárnap kijelentette, neki „a legkisebb gondja sincs” azzal, hogy 2023-ban átvegye a miniszterelnöki tisztséget, ha párttársai ekként döntenek, és őt akarják a tisztségre.

„Ha párttársaim úgy döntenek, hogy én vegyem át majd a miniszterelnöki tisztséget, nekem a legkisebb gondom sincs ezzel. (...) Van egy politikai megállapodásunk. Nem tudom, hogy én leszek-e a kormányfő, vagy sem. De ismétlem, ha kollégáim akarják, én vállalom ezt a kihívást. Emiatt is örvendek annak, hogy napi szinten beszélek az aktuális dolgokról Nicolae Ciucă kormányfővel. Feltételezem, hogy a rotációt követően is fennmarad ez a hozzáállás” – fejtette ki Ciolacu a Prima TV egyik műsorában.Nicolae Ciucă (balra) és Marcel Ciolacu | Fotó: Agerpres

Arra a kérdésre, hogy fennáll-e az a lehetőség, hogy a PSD 2023-ban is Nicolae Ciucă jelenlegi miniszterelnököt támogassa, Marcel Ciolacu így válaszolt: „Nem, van egy politikai megállapodásunk. Ha nem ő lenne a PNL elnöke, lehetséges, hogy akár ez is szóba jöhetett volna. Jelen pillanatban kizárt, hogy a PSD nem követeli magának a kormányfői tisztséget 2023-ban”.

Ami pedig azt a lehetőséget illeti, hogy induljon a következő államelnöki választásokon, Marcel Ciolacu azt mondta, hogy még nem hozott döntést ezen a téren, és nem is gondolkodott el mélyen ezen a dolgon. Rámutatott, nagyon sok pártkollégája lenne nagyon alkalmas erre a tisztségre, és megemlítette Alexandru Rafila, Sorin Grindeanu és Gabriela Firea nevét. Hangsúlyozta, a PSD-ben hosszú idő óta először vetődött fel, hogy nem feltétlenül a pártelnöknek kell az alakulat államfőjelöltjének lennie

A PSD nem indulna a PNL-vel közösen a következő választásokon

Marcel Ciolacu, a Szociáldemokrata Párt (PSD) elnöke vasárnap elismételte, hogy a szociáldemokraták kormányra lépése helyes döntés volt, és állítása szerint a jelenlegi koalíció legnagyobb előnye, hogy „a román lakosság által elvárt paramétereken belül működik”.

„A jelenlegi koalíció legnagyobb előnye, hogy a román lakosság által elvárt paramétereken belül működik. Két különböző politikai családból származunk. Nyilvánvaló, hogy nem a két párt közötti szeretetből hoztuk létre ezt a koalíciót. Az ország érdekében tettük. Ez a koalíció azonban a parlamenti többség mellett stabilitást hozott Romániának, és ha az elején voltak is olyan vélemények, hogy a PSD-nek jobb lett volna ellenzékben maradnia, mert népszerűsége növekedett volna, most, hat hónappal a kormányra lépésünk után úgy gondolom, hogy a döntés helyes volt” – nyilatkozta Marcel Ciolacu a Prima TV vasárnap sugárzott műsorában.

Véleménye szerint „a politikai játszma része”, hogy a PSD és a Nemzeti Liberális Párt (PNL) külön-külön mutatta be az elmúlt félév kormányzási mérlegét. Nyomatékosította azonban, hogy a szociáldemokraták már két héttel ezelőtt bejelentették a beszámoló időpontját, a liberálisok pedig csak ezt követően „igazították” beszámolójukat a PSD által bejelentett eseményhez, egy órával korábbra időzítve azt.

Kifejtette, a liberálisokat politikai „ellenfeleknek” és nem „ellenségnek” tartja, és hangsúlyozta, napi szinten beszél az aktuális dolgokról Nicolae Ciucă miniszterelnökkel. Leszögezte, a PSD nem indul a PNL-vel közösen a következő választásokon, tekintve, hogy a két pártnak „egymástól eltérő doktrínája és értékrendszere van”.

„Jobban szeretem a német rendszert. Annak ellenére, hogy 17 évig a bal- és a jobboldal együtt volt hatalmon Németországban, mindig külön indultak, a választások után pedig koalíciót alkottak” – magyarázta a szociáldemokrata elnök. Szerinte nem áll fenn olyan politikai konjuktúra, amely indokolná, hogy a baloldal és a jobboldal együtt induljon a választásokon.

„Az USL (a 2011-ben létrehozott hárompárti Szociálliberális Szövetség – szerk. megj.) annak idején azért jött létre, mert a PSD és a PNL akkori politikai vezetői jónak látták egyesíteni erőjüket az ellenséggel szemben. Nekem nincsenek ellenségeim, és véleményem szerint Ciucă úrnak sincsenek. Csak ellenfeleink vannak. Annak idején Traian Băsescu ellen szövetkezett mindenki. Most azonban nem vagyunk ilyen helyzetben” – tette hozzá Ciolacu.

16/9 vagy 1920x1080
CSAK SAJÁT

Kapcsolódók

Kimaradt?