Koalíciós tárgyalások: nehéz lesz a megegyezés, ha már most ellentmond egymásnak a PSD és a PNL

Marcel Ciolacu egyetértene azzal, hogy párttársa, Alexandru Rafila mikrobiológus, az Egészségügyi Világszervezet (WHO) romániai tagja legyen a hárompárti koalíció miniszterelnök-jelöltje – mondta csütörtökön a Szociáldemokrata Párt (PSD) elnöke. Sajtóhírek szerint ugyanakkor a jelenleg kormányon lévő Nemzeti Liberális Párt (PNL) Nicoale Ciucă ügyvivő védelmi minisztert fogja javasolni kormányfőnek.

Ciolacu nyilatkozatának hátterében az áll, hogy szerda este a PNL elnöke, Florin Cîţu ügyvivő miniszterelnök azt mondta: a PSD-vel és az RMDSZ-szel folytatott koalíciós egyeztetéseken javaslatot tett arra, hogy Alexandru Rafila legyen a kormányfő, Ciolacu azonban elutasította ezt. A PSD elnöke viszont azt mondta, hogy a „közbeszédből értesült" arról, hogy javasolták neki Rafila miniszterelnöki jelölését. „Ha Florin Cîţu ilyen javaslatot tett nekem, ezúttal közlöm vele, hogy egyetértek. Ez azt jelenti, hogy van egy jelölt, akivel kapcsolatban egyetértünk" – fogalmazott.

Ciolacu arról is beszélt, hogy hamarosan sor kerül egy újabb találkozóra a PNL és az RMDSZ képviselőivel, hogy véglegesítsék a kormányprogramot. A PSD elnöke továbbra is fenntartja azt az állítását, miszerint jövő héten lesz kormánya Romániának. Megerősítette, hogy a kormányprogram majdnem kész, már csak az adóügyi fejezetet kell lezárni. Marcel Ciolacu elmondta még, prioritást képez számukra a költségvetés-kiigazítás, ugyanakkor meggyőződését fejezte ki, hogy az egészségügyi dolgozók megkapják a bérüket.Florin Cîţu és Marcel Ciolacu: hogy lesz ebből megegyezés? | Montázs: ADR-Agerpres

Román sajtóhírek szerint a PNL csütörtökön kora délután dönt arról, hogy kit javasol majd miniszterelnök-jelöltnek. A párt vezetői állítólag hallani sem akarnak arról, hogy Rafila legyen a rotációs kormány első miniszterelnöke, hanem Nicolae Ciucát látnák alkalmasnak a feladatra, akit viszont Florin Cîţu nem támogat. Ciucának már volt egy sikertelen kormányalakítási kísérlete, miután a Dacian Cioloș-féle USR-kormány nem kapta meg a parlament támogatását, Klaus Iohannis őt bízta meg egy PNL–RMDSZ kisebbségi kormány támogatásához szükséges szavazatok megszerzésével, de miután eldőlt, hogy a kétkamarás parlament ezt el fogja utasítani, visszaadta a megbízását, úgyhogy a bizalmi szavazásig már el sem jutottak.

A PSD által kezdeményezett bizalmatlansági indítvány október 5-i megszavazásával a Florin Cîţu vezette addigi kormány megbukott, azóta a kabinet ügyvivő jelleggel, korlátozott hatáskörökkel látja el a feladatát.

16/9 vagy 1920x1080
CSAK SAJÁT

Kapcsolódók

Kimaradt?