banner_Lby144CD_KUK_12_maszol-970_250.jpg
banner_JLt9ZURq_KUK_12_maszol-300_250.jpg

Egymás után dönti a rekordokat az euró árfolyama

Az amerikai dollár árfolyama is emelkedett, de még nagyon messze van a tavaly felállított rekordtól.

Újabb rekordot írt az euró árfolyama, három nap alatt immár a harmadik alkalommal, írja az economica.net gazdasági hírportál. A Román Nemzeti Bank (BNR) hivatalos árfolyama szerint május 19-én egy euró 4,9873 lejt ér.Fotó: Pixabay

A korábbi rekordot a 4,9731 lejes tegnapi árfolyam jelentette, az azelőttit pedig szerdán állította fel az európai valuta.

Az eurónak a lejhez viszonyított erősödésében semmi rendkívüli nincs, hasonló folyamat zajlik a régió többi országában is, közölte a BNR. „A lej fél banival értékelődött le, ami vagyis 0,1 százalékkal, olyan kontextusban, hogy a régió valutái sokkal nagyobb értékvesztést szenvedtek el” – idézi az economedia.ro Dan Siciut, a BNR szóvivőjét. Elmondása szerint a folyamat annak a következménye, hogy az euró és a dollár kamara is nőtt, ami nyomás alá helyezi a térség nemzeti valutáit.

A dollár árfolyama is emelkedett, a csütörtöki 4,59 lejről 4,60 lejre. Ez még nagyon távol van a csúcstól. Az amerikai valuta árfolyama tavaly szeptember 28-án volt rekordmagasságban, ami 5,1794 lejt jelent. Az angol font árfolyama szintén nőtt, az arany azonban olcsóbb lett.

Pénzügyi elemzők korábbi prognózisai szerint az euró árfolyama idén átlépi az 5 lejes lélektani határt, s tartósan fölötte is marad.   

Kapcsolódók

banner_xODnunXR_NYAR ON F300x250 px.jpg

Kimaradt?