Szakértők: nem kell tartani a valuta árfolyamok elszabadulásától

A régió valutái közül a lej érezte meg legkevésbé az Ukrajna elleni orosz agressziót.

Megugrott az euró árfolyama amiatt, hogy Oroszország átfogó katonai offenzívát indított Ukrajna ellen. Múlt szerdán 4,9463 volt az euró árfolyama a Román Nemzeti Banknál, (BNR) csütörtökön azonban, a támadás első napján 4,9489-re emelkedett. Pénteken 4,9479-re csökkent az árfolyam, február utolsó napján azonban 4,9480-re, március 1-én pedig 4,9487-re nőtt. A valutaváltóknál szintén emelkedett az árfolyam, napok óta 5 lej fölött van az eladási ár.  A valutaváltóknál 5 lejnél többet kell fizetni 1 euróért | A szerző felvétele

„Nagyon odafigyelünk az árfolyam stabilitására” – nyilatkozta Dan Suciu, a BNR kommunikációs igazgatója. Ez egyértelmű jelzés a jegybank részéről, hogy nem engedi elszabadulni a valuta árfolyamokat. Suciu azt is leszögezte, a BNR biztosítja, hogy elegendő mennyiségű készpénz álljon a lakosság rendelkezésére. Az északi országrészben, az ukrán határ mentén az elmúlt napokban érezhetően megnőtt a készpénzfelvétel lejben és valutában egyaránt.

A lejnek a fegyveres konfliktus kirobbanását követő elmozdulása marginális volt a régió többi devizájáéhoz, a forinthoz, a koronáéhoz és a zlotyhoz képest, melyek több százalékos gyengülést mutattak, hangsúlyozza Bálint Csaba, a BNR igazgatótanácsának a tagja. Így, február 23-án a Magyar Nemzeti Banknál 1 euró még csak 356,55 forintot ért, március 1-én azonban már 372,46 forintot. Ez 4,46 százalékos értékvesztésnek felel meg. Ezzel szemben a lej 0,1 százaléknál kisebb mértékben gyengült.

„A BNR arra törekszik, hogy a jelentős kilengéseket mérsékelje” – nyilatkozta a Maszolnak Bálint Csaba. A jegybank több megfontolásból is kiemelt fontosságúnak tekinti az árfolyam stabilitását. „Az infláció egyébként is magas, az árfolyam növekedése csak rontana a helyzeten. A szomszédban kirobban válság önmagában is negatívan befolyásolja a befektetők és a lakosság bizalmát” – magyarázza a BNR igazgatótanácsi tagja.

Bálint Csaba nem kívánt jóslatokba bocsátkozni azt illetően, hogy a átlépheti-e a közeljövőben az euró hivatalos árfolyama a lélektani határnak tartott 5 lejes szintet, főleg mivel ez egy sor globális tényezőtől is függ.

„Az azonban biztos, hogy a jegybank igyekszik mérsékelni a lejre nehezedő nyomást” – hangsúlyozta Bálint Csaba.  

Hasonló szellemben nyilatkozott Sergiu Manea, a Román Kereskedelmi Bank (BCR) elnöke is. „A lej nem fogja megszenvedni a katonai konfliktust, de legalábbis kisebb mértékben, mint a régió más devizái” – mondta Manea az economica.ro gazdasági hírportálnak. Ciprian Dascălu, a BCR vezető közgazdásza biztos benne, hogy a lej éves értékvesztése idén is 2 százalék alatt lesz, akárcsak az elmúlt években.

16/9 vagy 1920x1080
CSAK SAJÁT

Kapcsolódók

Kimaradt?