Nem csitul a készpénz-fizetés korlátozása körüli adok-kapok

A magánszemélyek készpénzkifizetéseinek korlátozása az adócsalás visszaszorítását célozza, nem pedig a készpénz betiltását, közölte szerdán Marcel Ciolacu miniszterelnök.

Ciolacu kifejtette, azt a jogszabályt, amely 5000 lejre korlátozná a magánszemély által egyszerre elkölthető készpénz összegét, a pénzügyminisztérium pénzügyi szakemberei dolgozták ki, és nem azt jelenti, hogy betiltanák a készpénzzel történő fizetést.

A miniszterelnök nyomatékosította, az intézkedés az adócsalások visszaszorítását hivatott szolgálni. Emlékeztetett, hogy uniós szinten Romániában „a legmagasabb az adóelkerülés", amely a GDP 10 százalékát teszi ki, és összesen 160 milliárd lejre rúg.

Illusztráció: AdobeStock

„Ha ennek a 160 milliárdnak legalább 10 százaléka, azaz a GDP 1 százaléka - 16 milliárd - az államkasszába folyna, már nyugodtan aludnék. És azt hiszem, Boloş úr is nyugodtan aludna. Nyilvánvaló tehát, hogy beavatkozásra van szükség” - szögezte le a miniszterelnök.

Kijelentette, a készpénzfizetés korlátozása körüli „képmutató, kiszámított játékot” egyes politikusok találták ki, akiknek érvelése „nem is találkozik a valósággal”.

Amint arról beszámoltunk, a Románok Egyesüléséért Szövetség (AUR) népszavazást szervezne annak érdekében, hogy alkotmányba foglalják a készpénzes kifizetésekhez való jogot. „Láttuk, hogy más országokban, például Ausztriában és Svájcban is szó van erről” – mondta, annak nyomán, hogy kormányrendeletben korlátoznák a készpénzes kifizetések összegét.

Marcel Boloș pénzügyminiszter korábban azt mondta, első lépésként a jogi személyek közötti készpénzes kifizetéseket korlátoznák 5 ezer lejről ezer lejre. A magánszemélyek 2024 január elsejétől 5 ezer lejig, 2025 január elsejétől pedig 2500 lej értékig fizethetnek majd készpénzzel, azon túlmenően bankkártyás kifizetést vagy banki utalást kell igénybe venni. A bejelentés felborzolta a kedélyeket, erre a Szociáldemokrata Párt Facebook bejegyzésben nyugtatta az embereket: „Senki sem ellenőriz. Senki sem fogja a zsebedből kivenni a pénzt”. „Ha magánszemély vagy továbbra is fizethetsz majd készpénzzel bármely üzletben naponta 5000 lej értékben. Azaz a napi limit jóval magasabb, mint a havi nettó átlagbér” – hangsúlyozták.

Az erre vonatkozó jogszabály még nincs érvényben, a Mentsétek Meg Romániát Szövetség (USR) ugyanis megtámadta azt az alkotmánybíróságon.

16/9 vagy 1920x1080
CSAK SAJÁT

 

Kapcsolódók

banner_bcxvIA0Y_2.jpg

Kimaradt?