Ismét referendummal módosítaná az AUR az alkotmányt

Noha próbálkozása egyszer már meghiúsult, George Simion másodjára is referendumot szervezne annak érdekében, hogy az alkotmány egy férfi és egy nő házasságán alapulva határozza meg a család fogalmát.

A Románok Egyesüléséért Szövetség (AUR) elnöke szerdán jelentette be, hogy a népszavazás kiírásához szükséges eljárást már elkezdték. Emlékezetes, hogy Simion már 2018-ban, Liviu Dragnea kormányzása idején is megpróbálkozott azzal, hogy az alkotmány nő és férfi közötti házasságon alapulva határozza meg a család fogalmát, de az akkori referendum nem járt sikerrel, mert csak a szavazati joggal rendelkezők 21 százaléka járult az urnákhoz.

Illusztráció | Fotó: Borsi Balázs

Most összekötné egy másik referendummal, amelynek témája jóval szélesebb kört érint, hiszen mint szerdán belejelentette: annak érdekében is szervezne népszavazást, hogy alkotmányba foglalják a készpénzes kifizetésekhez való jogot. „Láttuk, hogy más országokban, például Ausztriában és Svájcban is szó van erről” – mondta, annak nyomán, hogy kormányrendeletben korlátoznák a készpénzes kifizetések összegét. Az erre vonatkozó jogszabály még nincs érvényben, a Mentsétek Meg Romániát Szövetség (USR) ugyanis megtámadta azt az alkotmánybíróságon.

A Simion által kezdeményezett újabb referendum a hagyományos család fogalmának meghatározására azt követően történik, hogy a strasbourgi emberjogi bíróság épp nemrég mondta ki jogerősen, hogy Romániának el kell ismernie és védenie kell az azonos nemű személyek alkotta családokat.

Az Agerpres beszámolója alapján sajtótájékoztatóján Simion azt is felrótta a hatóságoknak és a kormánypártoknak, hogy tétlenül nézik, amint Antal Árpád sepsiszentgyörgyi polgármester aláírásokat gyűjt egy „egy kitalált régió kitalált zászlójához”, ugyanakkor felszólította a hatóságokat, ítéljék el, hogy Volodimir Zelenszkij ukrán elnök „kertelve, sőt sértően” viszonyult a moldovai nyelv fogalmához.

16/9 vagy 1920x1080
CSAK SAJÁT

Kapcsolódók

Kimaradt?