Elemző: elsősorban az AUR-t, de az USR-t is erősíthetik a megszorítások   

A Románok Egyesüléséért Szövetség (AUR) erősödését, a Diana Șoșoacă féle párt megszilárdulását eredményezhetik a kormány kedden elfogadott intézkedései, de a Mentsétek meg Romániát Szövetség (USR) is élhet a lehetőséggel, hogy a liberálisok szavazótáborból híveket szerezzen - véli a Maszolnak nyilatkozó elemző. Bogdan Duca ugyanakkor megegyezést jósol Brüsszellel a költségvetési hiánnyal kapcsolatban.

Milyen politikai következményei lehetnek a kedd este parlamenti felelősségvállalással elfogadott kormányzati hiánycsökkentő, megszorító intézkedéseknek? - kérdeztük az elemzőtől. Bogdan Duca szerint abban az esetben, ha a költségvetési egyensúly helyreállítása szempontjából nem lesz hatásos az intézkedéscsomag, súlyosbodni fog gazdasági válság, ami újabb megszorításokhoz és adóügyi szigorításokhoz vezet majd. „Politikai szempontból ezek az intézkedések az AUR erősödéséhez. a Diana Șoșoacă féle SOS Románia megszilárdulásához és ezzel együtt a fősodrú pártok támogatásának csökkenéséhez vezetnek. Az USR élni fog a lehetőséggel a nemzeti liberálisok szavazótáborának kárára” - fogalmazott Duca.

Az AUR képviselőinek és szenátorainak tiltakozása a keddi parlamenti felelősségvállaláskor Fotó: George Simion Facebook oldala

Azon kérdésünkre, hogy miként alakulhatnak a kedden elfogadott intézkedéscsomag után a költségvetési hiánnyal kapcsolatos tárgyalások Brüsszelben, az elemző azt mondta: az Európai Bizottságnak nem érdeke, hogy a politikai instabilitást erősítse Romániában. Éppen ezért szerinte Brüsszelben megtalálják majd azokat a politikai és gazdasági megoldásokat, amelyek a jelenlegi bukaresti hatalomnak is megfelelnek, s ezzel megőrzik a stabilitást. 

Azt is megkérdeztük, Bogdan Ducától, miként értékeli az RMDSZ pozícióját, taktikáját az utóbbi napok, hetek politikai játszmáiban? „Az RMDSZ arra készül hogy 2024-ben visszatér a kormányba. A Szociáldemokrata Párt és a Nemzeti Liberális párt gyengülése egyrészt azt eredményezi, hogy a koalíció folytatására vannak ítélve, de szükségük lesz az RMDSZ-re is a Victoria-palotában. Éppen ezért az RMDSZ az úgynevezett felelős ellenzék szerepét vállalta, s inkább a jelenlegi kormánykoalíciónak kedvez a konkrét lépéseivel” - mondta a politikai elemző.  

16/9 vagy 1920x1080
CSAK SAJÁTKapcsolódók

Kimaradt?