FRISSÍTVE – Megszavazta a szenátus a különleges ügyészség felszámolásának törvénytervezetét, óv az USR

FRISSÍTVE: Döntő fórumként megszavazta a kétkamarás parlament felsőháza az igazságszolgáltatásban elkövetett esetleges bűncselekményeket kivizsgáló ügyészség (SIIJ) felszámolására vonatkozó törvénytervezetet – írta közleményében az RMDSZ. FRISSÍTÉS: Az USR megátmadja az alktománybíróságon a törvényt.

A szenátus plénuma | Fotó: rmdsz.ro„A ma elfogadott törvény tartalmazza az RMDSZ javaslatait, amelyek az igazságszolgáltatási rendszer problémáinak kiküszöbölését szolgálják, illetve a bírák és ügyészek valós függetlenségét biztosítják” – nyilatkozta Turos Lóránd Szatmár megyei szenátor, az RMDSZ frakcióvezetője.

A tervezet szerint a SIIJ által vizsgált ügyeket nem a korrupcióellenes ügyészség (DNA), hanem a legfőbb ügyészség, illetve a megyei táblabíróságok mellett működő ügyészségek veszik át, a SIIJ hatáskörébe tartozó ügyek kivizsgálása pedig ezen vádhatóságok 42 kijelölt ügyészére fog hárulni, akiket a legfőbb ügyészség nevezi ki a Legfelsőbb Bírói Tanács (CSM) javaslatára, négyéves időtartamra.

A legfőbb ügyészségről kinevezett 12 ügyész hatáskörébe tartozik majd a legfelsőbb bíróság, a legfőbb ügyészség, a táblabíróságok, a katonai ítélőtábla bírái és ügyészei által elkövetett esetleges törvénytelenségek kivizsgálása, de a kijelölt ügyészek nem indíthatnak vizsgálatot a legfelsőbb bíróság és az alkotmánybíróság segédbírói ellen. A megyei táblabíróságokról két-két kiválasztott ügyész a bíróságok, törvényszékek és katonai bíróságok bíráit és ügyészeit érintő ügyekben vizsgálódhat.

Turos Lóránd kiemelte: „A szenátusi munkálatok során a törvénytervezetet úgy módosítottuk, hogy a kijelölt ügyészek nem indíthatnak vizsgálatot a legfelsőbb bíróság és az alkotmánybíróság segédbírói ellen. Az ő hatáskörükbe a CSM tagjai, a legfelsőbb bíróság bírái, a legfőbb ügyészség ügyészei, az ítélőtáblák és a katonai ítélőtáblák bírái, a katonai ügyészek és az alkotmánybírók által elkövetett törvénytelenségek kivizsgálása fog tartozni.”

„A különleges ügyészség felszámolása nézeteltéréseket okozott mind a közszférában, mind a parlamentben. Éppen ezért az RMDSZ, a Nemzeti Liberális Párt és a Szociáldemokrata Párt által alkotott koalíció úgy vállalta ezt a lépést, hogy a jelenlegi formában lévő tervezet minden tekintetben megfeleljen az igazságszolgáltatás hatékony működése követelményeinek. Az ügyészség felszámolása az Európai Bizottság Együttműködési és Ellenőrzési Mechanizmusának javaslatában is szerepel, amelytől az ország schengeni csatlakozása is függ” – tette hozzá Császár Károly Maros megyei szenátor, a szenátus jogi bizottságának tagja.

„Az RMDSZ álláspontja az volt, hogy nem szabad visszatérni a 2018 előtti időszakra, hiszen számtalan visszaélés történt a rendszeren belül, és az igazságszolgáltatásban súlyos rendellenességek voltak. Fontos, hogy az ügyész független legyen, semmiféle nyomásnak ne legyen kitéve, és a bírónak, aki meghozza a döntést az adófizető polgár esetében, teljes mértékben szabadkeze legyen” – mutatott rá Csoma Botond Kolozs megyei parlamenti képviselő, az RMDSZ képviselőházi frakcióvezetője.

Az USR megátmadja az alkotmánybíróságon a döntést

A Mentsétek meg Romániát Szövetség (USR) megtámadja az alkotmánybíróságon az igazságügyben elkövetett törvénytelenségeket kivizsgáló különleges ügyészség (SIIJ) „úgynevezett felszámolásáról” szóló törvényt – közölte Stelian Ion korábbi igazságügyi miniszter hétfőn, miután a szenátus döntő házként elfogadta a tervezetet.

Facebook-bejegyzésében Stelian Ion kifogásolta, hogy a kormánykoalíció sürgősségi eljárásban fogadtatta el a jogszabályt a parlamentben. Beszámolója szerint az USR szenátorai kérték a tervezetet levételét a felsőház hétfői ülésének napirendjéről, a három kormánypárt képviselői azonban ezt elutasították. „Semmi sem akadályozza meg őket abban, hogy hozzájáruljanak a független igazságszolgáltatás lerombolásához, a DNA és a korrupció elleni küzdelem gyengítéséhez” – fogalmazott.

Az ellenzéki politikus bírálta azt is, hogy a törvénytervezet kezdeményezői nem szerveztek „valós konzultációkat” a témában, figyelmen kívül hagyták a civil társadalom és a szakmai szervezetek kifogásait, és „megkerülték” a Velencei Bizottság véleményezését is. Ezért az alakulat alkotmányossági kifogást emel a törvény ellen – tette hozzá Stelian Ion.

A PSD-kormány idején hozták létre a speciális ügyészséget

A SIIJ-t a 2016–2020-as parlamenti ciklus baloldali kormánytöbbsége hozta létre, amely szerint azért kellett elvenni a korrupcióellenes ügyészségtől (DNA) a bírák és az ügyészek dossziéit, hogy a vádhatóság ne tarthassa sakkban a bírákat mondvacsinált ügyekkel. A DNA módszereit az RMDSZ is több ízben bírálta, arra hivatkozva, hogy a vádhatóságok megalapozatlan nemzetbiztonsági vagy korrupciós ügyekkel hurcolják meg és próbálják megfélemlíteni a magyar közösség vezetőit.

A SIIJ megszüntetése körüli vita volt az egyik oka a korábbi jobbközép koalíció felbomlásának, a tavaly novemberben alakult nagykoalíció pedig most úgy akar eleget tenni a SIIJ felszámolásáról szóló brüsszeli elvárásnak, hogy a bírák és az ügyészek dossziéi ne kerüljenek vissza a DNA-hoz.

Kapcsolódók

Kimaradt?