Elfogadta a képviselőház a különleges ügyészség felszámolását előíró tervezetet

Megszavazta hétfőn a képviselőház az igazságszolgáltatásban elkövetett törvénytelenségeket kivizsgáló különleges ügyészség (SIIJ) felszámolását előíró törvény tervezetét.

Az alsóház 205 képviselője támogatta a jogszabályt, 90-en ellene szavaztak, egy politikus tartózkodott.

Az igazságügyi miniszter által beterjesztett tervezet értelmében a SIIJ megszűnik, az eddig a hatáskörébe tartozó ügyek kivizsgálását a jelenlegi ügyészségek veszik át, a nyomozásokat csak az erre kijelölt ügyészek vezethetik. A nyomozati anyagokat a legfőbb ügyészség elküldi az illetékes ügyészségeknek a törvény hatályba lépésétől számított 60 napon belül.

A tervezet szerint a SIJJ jelenlegi személyzetét a legfőbb ügyészség veszi át. A felszámolt intézmény hatáskörébe tartozó ügyek vizsgálatára kijelölt ügyészeket a legfőbb ügyészség nevezi ki a Legfelsőbb Igazságszolgáltatási Tanács (CSM) plénumának javaslatára, 4 éves időtartamra.ű

Ezek az ügyészeknek hatáskörébe tartozik majd a CSM) tagjai, a legfelsőbb bíróság bírái, a legfőbb ügyészség ügyészei, az ítélőtábla és a katonai ítélőtábla bírái, a katonai ügyészek, az alkotmánybírák, valamint a legfelsőbb bíróság és az alkotmánybíróság bírósegédei által elkövetett törvénytelenségek kivizsgálása.

Ezekben az ügyekben csak a legfelső ügyészségbe való felvételhez szükséges szakmai fokozattal és legalább 15 éves ügyészi tapasztalattal rendelkező ügyészek végezhetik a nyomozást, akik az utóbbi két szakmai kiértékeléskor „nagyon jó” minősítést szereztek, kifogástalan az erkölcsi magatartásuk és az utóbbi 3 évben nem kaptak fegyelmi megrovást. Ugyanakkor a táblabírósági ügyészségek ügyészei is megbízhatók ilyen jellegű nyomozással, ha legalább 12 éves szakmai tapasztalattal rendelkeznek.

A törvénytervezet a szenátusba kerül, amelyik döntő házként szavaz a jogszabályról.

(Címlapfotó: Pexels)

16/9 vagy 1920x1080
CSAK SAJÁT

Kapcsolódók

Kimaradt?