Hétfőn vitatja meg a képviselőház a SIIJ felszámolására vonatkozó törvénytervezetet

A képviselőház hétfői plenáris ülésének napirendjén szerepel az igazságszolgáltatásban elkövetett esetleges bűncselekményeket kivizsgáló ügyészség (SIIJ) felszámolására vonatkozó törvénytervezet vitája.

Illusztráció | Fotó: AgerpresA ház jogi bizottsága pénteki ülésén pozitívan véleményezte a tervezetet, 18 tagja szavazott az elfogadása mellett, 7 pedig ellene.

Az igazságügyi miniszter által beterjesztett tervezet értelmében a SIIJ megszűnik, a hatáskörébe tartozó ügyek kivizsgálását az ügyészségek veszik át, a nyomozásokat csak az erre kijelölt ügyészek vezethetik. A jelenleg kivizsgálás alatt álló ügyek nyomozati anyagát a legfőbb ügyészség elküldi az illetékes ügyészségeknek a törvény hatályba lépésétől számított 60 napon belül.

A Steluţa Cătăniciu szociáldemokrata párti (PSD) képviselő által benyújtott módosítás értelmében a legfőbb ügyészségről kinevezett ügyészek hatáskörébe tartozik majd a Legfelsőbb Igazságszolgáltatási Tanács (CSM) tagjai, a legfelsőbb bíróság bírái, a legfőbb ügyészség ügyészei, az ítélőtábla és a katonai ítélőtábla bírái és az e mellett működő ügyészségek ügyészei, az alkotmánybírák, valamint a legfelsőbb bíróság és az alkotmánybíróság segédbírói által elkövetett esetleges törvénytelenségek kivizsgálása.

Az erre kijelölt ügyészeket a legfőbb ügyészség nevezi ki a CSM plénumának javaslatára, 4 éves időtartamra. Ezekben az ügyekben csak a legfelső ügyészségbe való felvételhez szükséges szakmai fokozattal és legalább 15 éves ügyészi tapasztalattal rendelkező ügyészek végezhetik a nyomozást, akik az utóbbi két szakmai kiértékeléskor „nagyon jó” minősítést szereztek, kifogástalan az erkölcsi magatartásuk és az utóbbi 3 évben nem kaptak fegyelmi megrovást.

Ugyanakkor a táblabírósági ügyészségek ügyészei is megbízhatók ilyen jellegű nyomozással, amennyiben legalább 12 éves szakmai tapasztalattal rendelkeznek.

Kapcsolódók

Kimaradt?