Ügyészi és bírói szakszervezetek bírálják a különleges ügyészség felszámolásáról szóló tervezetet

Bírálta hétfőn közzétett állásfoglalásában három bírói és ügyészi szervezet az igazságszolgáltatás szereplőinek bűncselekményeit kivizsgáló ügyészség (SIIJ) felszámolásáról szóló törvénytervezetet.

A Romániai Bírák Fóruma Egyesülete, a Mozgalom az Ügyészek Jogállásának Védelmére Egyesület és a Kezdeményezés az Igazságszolgáltatásért Egyesület közös közleménye szerint a jogszabály megszegi Románia uniós és ET-tagságából fakadó kötelezettségeit.

Az állásfoglalása aláírói szerint az igazságügyi minisztérium január 21-én közzétett tervezete csak formálisan számolja fel a SIIJ-t, mert nem javítja ki, sőt súlyosbítja a megszüntetendő intézmény munkamódszereiben eddig megmutatkozott hiányosságokat.

A bírói és ügyészi szervezetek azt kifogásolják, hogy a törvényjavaslat szerint a SIIJ hatáskörébe tartozó ügyeket olyan ügyészek veszik majd át, akiknek nincs kompetenciájuk korrupciós bűncselekmények kivizsgálására. Szerintük az utóbbi bűncselekmények felgöngyölítését korrupcióra szakosodott ügyészekre kellene bízni.

Illusztráció forrása: Pixabay

Az állásfoglalás aláírói kifogásolják azt is, hogy a tervezet értelmében továbbra is érvényben marad az a szabály, miszerint ha egy ügyben az igazságszolgáltatás szereplői mellett olyan személyek is érintettek, akiknek bűncselekményeinek kivizsgálásában a legfőbb ügyészség az illetékes, akkor a dosszié a korrupcióellenes ügyészségről (DNA) a legfőbb ügyészség által kinevezett ügyészekhez kerül át.

A bírói és ügyészi szervezetek bírálják a SIIJ hatáskörébe tartozó ügyeket átvevő ügyészek kinevezésének módját is, mert szerintük az eljárás „kiszámíthatatlan” és „veszélyezteti az igazságszolgáltatásban dolgozók függetlenségét”.

A közlemény következtetésként megállapítja, hogy a törvénytervezet egy „alkalmatlan kompromisszum”, amelyik megszegi az Együttműködési és Ellenőrzési Mechanizmus (MCV) legutóbbi jelentésében foglaltakat és Románia uniós, illetve ET-tagságából fakadó kötelezettségeit. Aláírói szerint a megoldást a SIJJ „feltétel nélküli felszámolása” jelentené oly módon, hogy a hatáskörébe tartozó ügyeket az erre szakosodott ügyészségek (mint a DNA és a DIICOT) vegyék át.

16/9 vagy 1920x1080
CSAK SAJÁT

Az igazságügyi minisztérium pénteken bocsátotta közvitára a SIIJ felszámolásáról szóló törvénytervezetet. E szerint az intézmény hatáskörébe tartozó ügyek kivizsgálása 42 ügyészre fog hárulni. Közülük 12-t, akik Bukarestben tevékenykednek majd, a legfőbb ügyészség, a vidéken ténykedő 30 ügyészt pedig a táblabírósági ügyészségek állományából nevezi majd ki a Legfelsőbb Igazságszolgáltatási Tanács (CSM).

A főügyészségről kinevezett ügyészek hatáskörébe tartozik majd a CSM tagjai, valamint a legfelsőbb bíróság, a legfőbb ügyészség, a táblabíróságok, a katonai ítélőtábla bírói és ügyészei által elkövetett esetleges törvénytelenségek kivizsgálása. A megyei táblabíróságokról kiválasztott ügyészek a bíróságok, törvényszékek és katonai bíróságok bíróinak és ügyészeinek ügyében vizsgálódhatnak.

Kapcsolódók

Kimaradt?