banner_066Zffpe_maszol_6fel_rmdsz-02.png
banner_VnNOCp39_maszol_6fel_rmdsz-01.png

Stelian Ion a különleges ügyészség felszámolásáról: nem kell új törvénytervezet

„Fantazmagóriának” tartja a Mentsétek meg Romániát Szövetség (USR) alelnöke, Stelian Ion volt igazságügyi miniszter a szaktárca vezetőjének új törvénytervezetét az igazságszolgáltatásban elkövetett bűncselekményeket kivizsgáló ügyészség (SIIJ) felszámolásáról.

Stelian Ion, az USR volt igazságügyi minisztere | Fotó: AgerpresKeddi sajtótájékoztatóján az ellenzéki politikus felszólította Cătălin Predoiut, hogy mondjon le erről a jogszabályról. Szerinte a tárcavezetőnek az a korábbi bejelentése, miszerint az igazságügyi minisztérium új tervezetet dolgoz ki a SIIJ felszámolásáról, és ezt február közepéig beterjeszti a parlamentbe, vagy „egyértelmű törvényszegési szándékot” jelez, vagy „üres ígéret és halogatás”.

Stelian Ion kifejtette: sokaknak megfelel a SIIJ további működtetése, és egy olyan intézménnyel próbálják „kétségbeesetten” helyettesíteni ezt az ügyészséget, amelynek tevékenységébe nincs beleszólása a korrupcióellenes ügyészségnek (DNA).

Az USR alelnöke felszólította a minisztert, hogy vegye komolyan az igazságügyi biztos figyelmeztető jelzéseit. „Mi is megnyomjuk a vészcsengőt, és – hogy úgy mondjam – figyelmeztető lövést adunk le Cătălin Predoiura, aki rajta van azoknak a minisztereknek a szűkített listáján, akik ellen az USR egyszerű indítványt készül benyújtani” – jelentette ki.

Stelian Ion tájékoztatása szerint ebben az évben esély van arra, hogy megszűnjön az Együttműködési és Ellenőrzési Mechanizmus, és Románia csatlakozzon a schengeni térséghez, de ehhez szükség van az igazságügyi reformok folytatására. Ám szerinte Cătălin Predoiu a reformok felgyorsítása helyett Klaus Iohannis államfő biztatására inkább „behúzza a kéziféket”, ezért nagyon valószínű, hogy idén elúszik a schengeni csatlakozás lehetősége.

A politikus emlékeztetett arra, hogy már létezik egy törvénytervezet a SIIJ felszámolásáról, amit még a szenátusnak kell elfogadnia. Ezt a jogszabályt korábban közvitára bocsátották, véleményezte a Velencei Bizottság, és az Együttműködési és Ellenőrzési Mechanizmus legfrissebb jelentése szerint megfelel az Európai Bizottság ajánlásainak. Hangsúlyozta, hogy a koalíciónak ezt a tervezetet kellene – legfeljebb apró módosításokkal – elfogadtatnia a parlamenttel.

Az igazságügyi minisztérium vasárnap közölte, hogy véglegesítette a SIIJ felszámolásáról szóló tervezetet, amelyik hamarosan a kormány elé kerül, és várhatóan február első felében terjesztik be a parlamentbe.

banner_Os8CxLFO_KUK_Webbanner_970x250_ANIM.gif
banner_9y4hN5Rx_KUK_Webbanner_728x90_ANIM.gif

Kapcsolódók

Kimaradt?