banner_066Zffpe_maszol_6fel_rmdsz-02.png
banner_VnNOCp39_maszol_6fel_rmdsz-01.png

Az USR szerette volna elodázni a speciális ügyészség megszűntetésének a vitáját, de leszavazták

Javaslatot tett csütörtökön a Mentsétek meg Romániát Szövetség (USR) képviselője, Stelian Ion volt igazságügyi miniszter az alsóház jogi bizottságának az igazságügyben elkövetett törvénytelenségeket kivizsgáló ügyosztály (SIIJ) felszámolásáról szóló tervezet megvitatásának elnapolására, de a testület elutasította a kezdeményezést.

Stelian Ion volt igazságügyi miniszter | Fotó: AgerpresA volt tárcavezető szerint meg kellene várni a Velencei Bizottság véleményezését a kormány által múlt héten jóváhagyott tervezettel kapcsolatban, ezért kérte a szakbizottságban a megvitatás márciusra halasztását. Hozzátette: pártjának meggyőződése, hogy a törvényjavaslat számos olyan előírást tartalmaz, amely szembe megy mind a Velencei Bizottság korábbi véleményezéseiben, mind az Európai Bizottság által az Ellenőrzési és Együttműködési Mechanizmus keretében kiadott jelentésekben megfogalmazottakkal.

„Ez a nagy sietség, amellyel az igazságügyi minisztérium megpróbálja elfogadtatni a törvénytervezetet, amellett, hogy nem helyénvaló, számos kérdést is felvet. Valószínűleg éppen az a sietség oka, hogy igyekeznek megkerülni a Velencei Bizottság véleményezését” – fogalmazott.

A testület végül szavazással úgy döntött, hogy csütörtökön megvitatja a tervezetet, pénteken pedig szavaz róla – közölte a bizottság elnöke, Laura Vicol.

banner_Os8CxLFO_KUK_Webbanner_970x250_ANIM.gif
banner_9y4hN5Rx_KUK_Webbanner_728x90_ANIM.gif

Kapcsolódók

Kimaradt?