Februárban a parlament elé kerülhet a különleges ügyészség felszámolásáról szóló tervezetet

Véglegesítette az igazságügyi minisztérium az igazságszolgáltatásban elkövetett bűncselekményeket kivizsgáló ügyészség (SIIJ) felszámolásáról szóló tervezetet – tájékoztatott szombaton a tárca.

Cătălin Predoiu igazságügyi miniszter | Fotó: gov.roA közlemény szerint a jogszabály hamarosan a kormány elé kerül, és várhatóan február első felében terjesztik be a parlamentbe.

A minisztérium közölte azt is, hogy a közvita során beérkezett javaslatokat, illetve az Európai Unió Bíróságának határozatait figyelembe véve véglegesíteni fogják az igazságügyi törvények tervezeteit, illetve a büntetőtörvénykönyvet és a büntetőeljárási törvénykönyvet módosító tervezeteket is. Ezeket legkésőbb március elsejéig elküldik az Igazságszolgáltatás Legfelsőbb Tanácsához (CSM) véleményezésre, ezután a kormány asztalára, és legkésőbb március végéig a parlament napirendjére kerülhetnek.

A minisztérium a közleményben megerősítette, hogy a kormány álláspontjával összhangban tiszteletben tartja az uniós jog elsőbbségének elvét és az Európai Unió Bíróságának döntéseit, és együttműködik az Európai Bizottsággal az Együttműködési és Ellenőrzési Mechanizmusba foglalt célkitűzések megvalósításáért.

Kapcsolódók

Kimaradt?