Elfogadta a kormány a SIIJ felszámolásáról szóló tervezetet

Jóváhagyta a kormány hétfői ülésén az igazságügyben elkövetett esetleges törvénytelenségeket kivizsgáló ügyosztály (SIIJ) felszámolásáról szóló tervezetet – jelentette be Dan Cărbunaru kormányszóvivő.

A tervezet értelmében az eddig a SIIJ hatáskörébe tartozó ügyek kivizsgálását az ügyészségek veszik át, a nyomozásokat az erre kijelölt ügyészek vezethetik. A jelenleg kivizsgálás alatt ügyek nyomozati anyagát a főügyészség elküldi az illetékes ügyészségeknek a törvény hatályba lépésétől számított 60 napon belül – ismertette a főbb rendelkezéseket Cărbunaru.

Dan Cărbunaru  | Fotó: Agerpres

A kormányszóvivő hozzátette, a főügyészségről kinevezett ügyészek hatáskörébe tartozik majd a Legfelsőbb Igazságszolgáltatási Tanács (CSM) tagjai, a legfelsőbb bíróság bírái, a főügyészség ügyészei, a táblabíróságok bírái, a táblabírósági ügyészségek ügyészei, valamint a katonai ítélőtábla bírái és az e mellett működő ügyészség ügyészei által elkövetett esetleges törvénytelenségek kivizsgálása.

A táblabírósági ügyészségek ügyészei a bíróságok, törvényszékek és katonai bíróságok bírái, illetve az az ezek mellett működő ügyészségek ügyészei ügyében vizsgálódhatnak.

A tervezet megszabja továbbá az ilyen ügyekkel foglalkozó ügyészek maximális számát és kijelölésük pontos eljárását is.

„A mai döntéssel mind a kormány, mind az igazságügyi minisztérium megerősíti abbéli eltökéltségét, hogy hatáskörén belül minden szükséges eljárást lefolytasson és tartani tudja a SIIJ felszámolására a kormányprogramban megszabott március 31-i határidőt” - fogalmazott Cărbunaru.

16/9 vagy 1920x1080
CSAK SAJÁT

Kapcsolódók

Kimaradt?