Módosításokkal elfogadta a szenátus jogi bizottsága a SIIJ felszámolásának törvénytervezetét

Módosításokkal elfogadta a szenátus jogi bizottsága az igazságszolgáltatásban elkövetett esetleges bűncselekményeket kivizsgáló ügyészség (SIIJ) felszámolására vonatkozó törvénytervezetet.

Illusztráció | Fotó: AgerpresA bizottság tagjai szavazattöbbséggel döntöttek a csütörtöki ülésen a jogszabály elfogadásáról.

Az igazságügyi miniszter által beterjesztett és a képviselőházban hétfőn megszavazott tervezet értelmében a SIIJ megszűnik, a hatáskörébe tartozó ügyek kivizsgálását a jelenlegi ügyészségek veszik át, a nyomozásokat csak az erre kijelölt ügyészek vezethetik. A felszámolt intézmény nyomozati anyagait a legfőbb ügyészség elküldi az illetékes ügyészségeknek a törvény hatályba lépésétől számított 60 napon belül.

A tervezet szerint a SIJJ jelenlegi személyzetét a legfőbb ügyészség veszi át. A felszámolt intézmény hatáskörébe tartozó ügyek vizsgálatára kijelölt ügyészeket a legfőbb ügyészség nevezi ki a Legfelsőbb Igazságszolgáltatási Tanács (CSM) plénumának javaslatára, 4 éves időtartamra.

A szenátus jogi bizottsága a Nemzeti Liberális Párt (PNL), a Szociáldemokrata Párt (PSD) és az RMDSZ bizottsági tagjainak javaslatára módosította a képviselőház által korábban elfogadott előírást, így a legfelsőbb bíróság és az alkotmánybíróság segédbírói nem tartoznak azon kategóriák közé, akiknek tagjai ellen a kijelölt ügyészek vizsgálatot indíthatnak.

A módosított cikkely így szól: a kijelölt ügyészek hatáskörébe tartozik majd a CSM tagjai, a legfelsőbb bíróság bírái, a legfőbb ügyészség ügyészei, az ítélőtáblák és a katonai ítélőtáblák bírái, a katonai ügyészek és az alkotmánybírók által elkövetett törvénytelenségek kivizsgálása.

Az USR és az AUR módosító javaslatait elutasította a bizottság. A szenátus vélhetően hétfői plenáris ülésén vitatja meg és bocsátja szavazásra döntő házként a törvénytervezetet.

Kapcsolódók

Kimaradt?