banner_066Zffpe_maszol_6fel_rmdsz-02.png
banner_VnNOCp39_maszol_6fel_rmdsz-01.png

Képviselőházi vita: a PSD szerint az USR az a párt, amelyik ellenzi a SIIJ felszámolását

Az igazságszolgáltatásban elkövetett bűncselekményeket vizsgáló különleges ügyészség (SIIJ) felszámolásáról szóló törvény tervezete jelenlegi formájában a 2000-es évek elejére, a Năstase-Stănoiu korszakba repíti vissza Romániát – jelentette ki a jogszabály hétfői képviselőházi vitáján Stelian Ion volt igazságügyi miniszter.

A Mentsétek meg Romániát Szövetség (USR) képviselője szerint a tervezet csupán formálisan számolja fel a SIIJ-t és a jelenleginél „sokkal erősebb és ártalmasabb mechanizmussal” helyettesíti az intézményt. A politikus közölte, szerinte ki kellett volna kérni a Velencei Bizottság véleményét a jogszabályól, és ha a parlament a jelenlegi formájában fogadja el, az USR az alkotmánybírósághoz fordul.Fotó: Agerpres

A Románok Egyesüléséért Szövetség (AUR) képviselője, Sorin Muncaciu szerint a SIIJ felszámolásáról szóló tervezet tulajdonképpeni célja az, hogy az igazságszolgáltatás szereplői mentesüljenek mindenfajta ellenőrzés alól. A politikus felszólalásában kifogásolta, hogy a jogszabály szerint egy erre kijelölt ügyész akár az ellen a bíró ellen is eljárást indíthat, aki történetesen éppen az illető ügyész által kezdeményezett bűnvádi perben mond ítéletet.

A Nemzeti Liberális Párt képviselője, Cristina Trăilă szerint a SIIJ felszámolása „normalitást hoz az igazságügyi rendszerbe”. A politikus dicsérte az igazságügyi miniszter a tervezet kidolgozásáért. Szerinte azok bírálják most a tervezetet, akik korábban képtelenek voltak elfogadtatni ezt a – Legfelsőbb Igazságszolgáltatási Tanács által is pozitívan véleményezett – jogszabályt.

A Szociáldemokrata Párt (PSD) frakcióvezetője, Alfred Simonis felszólalásában emlékeztetett arra, hogy a SIIJ felszámolásáról szóló törvénytervezet háromszor véleményezte a Velencei Bizottság. Szerinte csak időhúzás lett volna, ha az igazságügyi minisztérium ismét ehhez a testülethez fordul. A politikus úgy vélekedett: valójában az USR az a párt, amelyik ellenzi a SIIJ felszámolását. „Ha ugyanis megszűnik ez az intézmény, minek a felszámolásáért küzdhetne tovább az USR?” – tette fel a kérdést.

Az alsóház megszavazta hétfőn az (SIIJ) felszámolását előíró törvény tervezetét: 205 képviselő támogatta a jogszabályt, 90-en ellene szavaztak, egy politikus tartózkodott.

16/9 vagy 1920x1080
CSAK SAJÁT
banner_Os8CxLFO_KUK_Webbanner_970x250_ANIM.gif
banner_9y4hN5Rx_KUK_Webbanner_728x90_ANIM.gif

Kapcsolódók

Kimaradt?