banner_phBMMWg3_970x250_Mol_HU.jpg
banner_6stHcYKY_300x250_Mol_HU.jpg

FRISSÍTVE – Kizárná az RMDSZ-t a kormányból az AUR, Ciolacu ezt „majomkodásnak” nevezte

FRISSÍTVE: A Románok Egyesüléséért Szövetség (AUR) törvényhozói Marcel Ciolacu képviselőházi és PSD-elnök parlamenti irodája előtt az RMDSZ kormányból való kizárását követelték kedden. FRISSÍTÉS: Ciolacu az AUR-t és Novák Katalin látogatását is bírálta.

Az alakulat politikusai piros, sárga és kék színű szalagokkal zárták el Ciolacu irodájának bejáratait és egy „UDMR, afară!”, azaz „Kifelé, RMDSZ!” feliratú molinót is kifeszítettek.

„Az RMDSZ kormányból való kizárását követeljük! Ki tartja az RMDSZ-t kormányon? A liberálisoktól úgy tudjuk, nem ők álltak elő az RMDSZ koalícióba való bevonására vonatkozó javaslattal. Ciolacu úr az RMDSZ szolgája” – fogalmazott George Simion. Az AUR elnöke szerint a PSD és a PNL „két hete tétlenül tűri az RMDSZ provokációit”, bár már nincs szükségük a szövetségre a kormányban, hiszen a két nagy pártnak kényelmes többsége van. „Itt megvárjuk Ciolacu urat, lássuk, bejön-e ma, bár tudomásunk szerint nem nagyon jár be dolgozni” – tette hozzá.Fotó: Alianța pentru Unirea Românilor - AUR/Facebook

Hétfőn az AUR elnöke azt nyilatkozta az újságíróknak, hogy Nicolae Ciucă miniszterelnöknek be kell számolnia a parlament előtt a Novák Katalin magyar köztársasági elnök romániai magánlátogatása kiváltotta „incidens” nyomán hozott intézkedésekről. Mint mondta, a képviselőház és a szenátus házbizottságában is kezdeményezték a kormányfő meghívását a parlamentbe, eredetileg azért, hogy a költségvetési hiány csökkentését célzó intézkedésekről számoljon be.

„Most azonban egy újabb incidens, a magyar sovén oldal újabb provokációja után elvárjuk, hogy a miniszterelnök álljon a parlament és a közvélemény elé, és közölje, hogy milyen intézkedéseket hoztak” – fogalmazott. Hozzátette, alakulata arra is kíváncsi, hogy ki látta el az elmúlt napokban romániai magánlátogatáson tartózkodó Novák Katalin magyar köztársasági elnök védelmét, illetve hogy érkezett-e erre vonatkozó igénylés az elnöki hivatal részéről.

Ciolacu: az unióban szeretnénk élni, de majomkodást is akarunk

A magyar köztársasági elnök látogatását és az RMDSZ kormányból való kizárását követelő AUR-t egyaránt bírálta Marcel Ciolacu. A képviselőház és a PSD elnöke azt mondta a Novák Katalin látogatásáról, hogy az „hibásan átgondolt és provokatív” volt, amiről – állítása szerint – személyesen beszélt Kelemen Hunorral, az RMDSZ elnökével.

Az AUR akciójáról Ciolacu úgy vélekedett: a kontrollálatlan kirohanásokat Putyin orosz elnök bátorítja. „Az Európai Unióban szeretnénk élni, de majomkodást és kontrollálatlan kirohanásokat is akarunk, amelyekről jól tudjuk az ukrajnai háború kapcsán, hogy Putyin diktátor bátorítja őket” – fogalmazott a PSD elnöke.

16/9 vagy 1920x1080
CSAK SAJÁT

Kapcsolódók

Kimaradt?