Az AUR szerint Novák Katalin látogatása a „magyar sovén oldal újabb provokációja” volt

George Simion szerint Nicolae Ciucă miniszterelnöknek be kell számolnia a parlament előtt a Novák Katalin magyar köztársasági elnök romániai magánlátogatása kiváltotta „incidens” nyomán hozott intézkedésekről.

A Románok Egyesüléséért Szövetség (AUR) elnöke hétfőn azt nyilatkozta az újságíróknak, hogy a képviselőház és a szenátus házbizottságában is kezdeményezték a kormányfő meghívását a parlamentbe, eredetileg azért, hogy a költségvetési hiány csökkentését célzó intézkedésekről számoljon be. „Most azonban egy újabb incidens, a magyar sovén oldal újabb provokációja után elvárjuk, hogy a miniszterelnök álljon a parlament és a közvélemény elé, és közölje, hogy milyen intézkedéseket hoztak” – fogalmazott.

Hozzátette, alakulata arra is kíváncsi, hogy ki látta el az elmúlt napokban romániai magánlátogatáson tartózkodó Novák Katalin magyar köztársasági elnök védelmét, illetve hogy érkezett-e erre vonatkozó igénylés az elnöki hivatal részéről.George Simion, az AUR elnöke | Fotó: Agerpres

Az AUR azt is tudni akarja, mi a külügyminisztérium reakciója Novák Katalin „furcsa diskurzusára”. „Láthattuk, amint Magyarország elnöke egy kilométerkőre festett zászlóval fotózkodott az Erdélyi-szigethegységben” – mondta. Simion ugyanakkor felrótta, hogy Kelemen Hunor kormányfő-helyettes „Nagy-Magyarország térképével a háttérben” jelent meg egy eseményen.

Ugyanakkor – tette hozzá az AUR-os politikus – két RMDSZ-es törvényhozó részt vett egy eseményen, amelyen „olyan terroristákat tüntettek ki, akik bombákat akartak elhelyezni Románia nemzeti ünnepén”. „Nem értjük, hogy a miniszterelnök és a PSD–PNL-koalíció miért engedi meg az ilyen olcsó provokációkat” – szögezte le.

Mint ismert, a külügyminisztérium egyik államtitkára révén aggodalmát fejezte ki péntek este Magyarország bukaresti nagykövetének Novák Katalin egyik aznapi Facebook-bejegyzése kapcsán, amelyben a magyar köztársasági elnök azt írta, kiemelt feladatának tartja az összmagyarság képviseletét, számára nincs különbség a tekintetben, hogy valaki Magyarország határain belül vagy kívül él. A román külügy többek között hangsúlyozta, „a nemzetközi jog alapján egy állam nem formálhat semmiféle jogot egy másik állam polgáraival kapcsolatban”.

16/9 vagy 1920x1080
CSAK SAJÁT

Kapcsolódók

Kimaradt?