A parlament „fenegyerekének”, George Simionnak a megbüntetését kéri egy USR-s képviselő

Iulian Bulai, a Mentsétek meg Romániát Szövetség (USR) parlamenti képviselője kérte a házbizottságtól George Simion, a Románok Egyesüléséért Szövetség (AUR) elnökének és képviselőházi frakcióvezetőjének a megbüntetését arra hivatkozva, hogy egy plenáris ülésen fizikailag bántalmazta őt.

A testület hétfőn elküldte Bulai panaszát véleményezésre a jogi bizottságnak. Az USR képviselője szerint a március 22-i plenáris ülésen a teremben fel-alá járkáló, és az ülést a Facebookon élőben közvetítő George Simion verbálisan, majd fizikailag is bántalmazta őt, „megragadta” a fülét.

Simion megnyilvánulásai sértik a polgári törvénykönyv 72. cikke által szavatolt emberi méltósághoz való jogot, valamint a parlamentnek mint a román nép legfőbb képviseleti szervének tekintélyét és a törvényhozók becsületét, tekintve, hogy nyilvános plenáris ülésen, az egész ország szeme láttára történtek, és a felvételek az incidensről bármikor megtekinthetők az alsóház honlapján – olvasható Bulai panaszában.Visszaeső: Simion februárban a parlamenti meghallgatáson résztvevő Virgil Popescu energiaügyi minisztert tarkón ragadta a képviselőház pulpitusán | Fotó: Agerpres

Elmondása szerint az incidenskor ő megtartotta emberi és képviselői méltóságát, és civilizált módon viselkedett, nem reagált George Simion „minősíthetetlen” gesztusaira. „Ezzel szemben Simion úr viselkedése aljas volt, figyelmen kívül hagyta mind az általános társadalmi magatartási szabályokat, mind a képviselők és szenátorok magatartására vonatkozó etikai kódexnek, az alsóház szabályzatának és a képviselők és szenátorok jogállásának rendelkezéseit” – vélte az USR-s politikus.

Bulai emlékeztetett, hogy a jelenlegi mandátumban történtek még erőszakos cselekedetek a parlamentben, amelyek miatt az eljárási szabályzatban külön rendelkezést vezettek be a fizikai erőszak tilalmáról. Az USR képviselője mindezeket figyelembe véve George Simion szankcióban való részesítését kérte a házbizottságtól. „Nyilvánvaló, hogy a szankció elmaradása ösztönzőleg hat majd az ehhez hasonló erőszakos és méltatlan viselkedés megismétlődésére” – hangsúlyozta panaszában Bulai.

16/9 vagy 1920x1080
CSAK SAJÁT

Kapcsolódók

Kimaradt?