banner_phBMMWg3_970x250_Mol_HU.jpg
banner_6stHcYKY_300x250_Mol_HU.jpg

Szigorította a házszabályt a képviselőház a további botrányok megelőzése érdekében

Elfogadta a képviselőház plénuma szerdai ülésén saját házszabályának módosítását. A tervezetet 202 képviselő támogatta szavazatával, 91 ellene voksolt, négyen tartózkodtak.

Az elfogadott határozat szerint ezentúl tilos a képviselőház által hivatalból biztosított közvetítésen kívül más eszközzel vagy módszerekkel élőben közvetíteni a plénum, a házbizottság, a frakcióvezetői bizottság és a szakbizottságok üléseiről, illetve felvételt készíteni ezekről. A képviselők közvetíthetnek élőben az ülésről vagy rögzíthetik azt, de csak a saját frakciójuk számára kijelölt területről vagy – pártfüggetlen képviselők esetén – a számukra kijelölt helyről.

A módosított szabályzat azt is előírja, hogy tilos a fizikai és szóbeli agresszió, az agresszív gesztusok használata, a bekiabálás, sértegetés, szidalmazás és rágalmazás a képviselőházban. További újítás, hogy tilos transzparenseket kihelyezni az ülésteremben és a szakbizottságok ülésén. A szabályszegőket azonnal kiutasítják az ülésteremből.

A szabályszegő eltávolítását az ülésvezető rendeli el saját belátásból vagy egy képviselő kérésére, a frakcióvezetők többségének jóváhagyásával. Az eltávolítást a háznagy hajtatja végre a biztonsági személyzettel, függetlenül a kiutasítandó személy által betöltött tisztségtől. Sorozatos szabályszegés esetén az ülésvezető, valamely frakcióvezető vagy egy képviselő kérheti a házbizottságtól az illető szankcionálását.

A jogszabály a szankciókra is kitér: ezek szerint a felsorolt szabályok megszegéséért 6 hónapon át 50 százalékos illetménymegvonás jár. Hasonló bírság jár azért is, ha valaki a képviselőtársa helyett szavaz.

A kormánypártok által kezdeményezett szigorítással elsősorban a többi párt által szélsőségesnek minősített, rendszeresen botrányt okozó Románok Egyesüléséért Szövetség (AUR) képviselőit próbálják megfékezni, miután George Simion, az AUR társelnöke hétfőn odarohant a beszédét tartó Virgil Popescu energiaügyi miniszterhez, megrángatta és fenyegetően az arcába kiabált.

Simion: mától kezdődik Ciucă tábornok diktatúrája

Elkezdődik Romániában „Ciucă tábornok diktatúrájának” időszaka – reagált a szabálymódosításra George Simion. Az AUR társelnöke szerint a házszabály módosításával el akarják hallgattatni az ellenzéket.George Simion rendszeresen „élőzik” a parlamenti ülésekről | Fotó: Agerpres

„Ma még felszólalhatunk a képviselőházban. Holnap azonban korlátozni fogják a felszólalási időt a plénumban, a bizottságokban, és azt is megszabják, honnan filmezhetünk és honnan nem, mintha az intézmény szabályai nem mondanák ki, hogy az ülések nyilvánosak" – fogalmazott Simion kedden a házszabály-módosításról szóló tervezet szakbizottsági vitáján. Az AUR politikusa szerint az országnak látnia kell, hogy a törvényhozók „hogyan nézik a pornófilmeket, miként szavazzák meg a különnyugdíjakat, mire kapnak 10-15 ezer lejes juttatást”.

Simion úgy vélte, a parlamenti többség ürügyként használja fel „az állítólagos erőszakoskodásokat” arra, hogy betiltsa a filmezést az üléseken. „Szégyelljék magukat mindazért, ami ma a képviselőházban történik. El akarják hallgattatni az ellenzéket. Mától elkezdődik Romániában Ciucă tábornok diktatúrájának időszaka" – hangoztatta, utalva arra, hogy a kormányfő, Nicolae Ciucă tartalékos tábornok.

Kapcsolódók

Kimaradt?