banner_phBMMWg3_970x250_Mol_HU.jpg
banner_6stHcYKY_300x250_Mol_HU.jpg

FRISSÍTVE – Botrány a parlamentben: George Simion rárontott az energiaügyi miniszterre

FRISSÍTVE: Az AUR társelnöke nyakon ragadta és több alkalommal is Virgil Popescu arcába kiáltotta, hogy „tolvaj vagy!”.

George Simion és Virgil Popescu energiaügyi miniszter összetűzése miatt felfüggesztették a képviselőház hétfői ülését, amelyen a Mentsétek meg Romániát Szövetség (USR) egyszerű indítványát kellett volna megvitatni. Az alsóház ülésén a tárcavezető beszédét a Románok Egyesüléséért Szövetség (AUR) társelnökének bekiabálásai kísérték. Felszólalását megszakítva Virgil Popescu erre úgy reagált: „Kérem Simion urat, menjen el Putyinhoz, hogy csökkentse a gázárakat”.George Simion ismét botrányosan viselkedett | Fotó: Agerpres

Ezek után George Simion felszaladt a pulpitusra, megragadta a miniszter karját, és többször az arcába kiabálta, hogy „tolvaj vagy!”.
Daniel Suciu ülésvezető kijelentette, még soha nem történt meg, hogy egy minisztert a parlamentben fizikailag bántalmazzanak beszéde közben.

A képviselőház ülését felfüggesztették, majd folytatódott, de a PNL, a PSD, az RMDSZ és a nemzeti kisebbségek frakciójának távollétében. A PNL frakcióvezetője, Gabriel Andronache a sajtónak elmondta, hogy Virgil Popescu a továbbiakban nem kíván részt venni az ellene benyújtott egyszerű indítvány vitáján, írásban fog majd válaszolni a Mentsétek meg Romániát Szövetség (USR) bírálataira. Közölte, hogy a vitán a PNL frakciója sem vesz részt. „Arra számítottam, hogy az ülést berekesztik, mert ilyen szörnyűségeknek nem lenne szabad előfordulniuk a parlamentben” - jelentette ki.

16/9 vagy 1920x1080
CSAK SAJÁT

A PSD frakcióvezetője, Alfred Simonis bejelentette, hogy a szociáldemokrata képviselők távoztak az ülésteremből. Elmondta: jobban örült volna, ha csak a végszavazást tartják meg, utána az ülést berekesztik, de „sajnos az AUR és az USR a folytatása mellett döntött”.

Csoma Botond frakcióvezető is közölte, hogy az RMDSZ képviselői tiltakozásul nem vesznek részt az ülésen. „Véleményünk szerint nagyon súlyos, ami történt. Drasztikus szankciókat kellene bevezetni ilyen esetekre a házszabályba” - mondta a politikus.

Dan Barna képviselő, az USR alelnöke szintén elfogadhatatlannak nevezte a történteket. Közölte, maga is támogatja a házszabály szigorítását, az ülés berekesztésével azonban nem értett egyet, mert szerinte a polgároknak tudniuk kell, miért fizetnek olyan sokat a földgázért. Ezzel arra utalt, hogy pártja az egyszerű indítványban a magas energiaszámlákat kérte számon Virgil Popescun.

Simion csak „némiképp” bánja a történteket

George Simon kijelentette a képviselőház hétfő délutáni ülésének felfüggesztése után, hogy „némiképpen bánja”, hogy félbeszakította Virgil Popescu beszédét, és rárontott az emelvényen az energiaügyi miniszterre.

Az AUR társelnöke a parlamentben a sajtónak kifejtette: szerinte folytatni kell a tárcavezető elleni egyszerű indítvány vitáját. „Egy tolvajnak a szemébe kell mondani, hogy tolvaj. Így hát a kétszeres, háromszoros számlákat fizető románokra gondolva nem bánom, amit tettem” – fogalmazott Simion, arra utalva, hogy az energiaügyi miniszter elleni indítványában a magas energiaszámlákat kifogásolta az USR.

Az AUR társelnöke beismerte, hogy „helytelenül” cselekedett, de szerinte Virgil Popescu is két éve „helytelenül” végzi a dolgát, és hazugságokkal válaszol, amikor számon kérik a tevékenységét a parlamentben. Hozzátette „némiképp” csak azt bánja, hogy a miniszterrel egyszerre próbált meg beszélni az ülés közben az emelvény mikrofonjába. „Egy tolvajtól nem kérek bocsánatot. Bármilyen szankciót vállalok, de egy tolvajnak mindig a szemébe fogom mondani, hogy tolvaj” – jelentette ki.

Ionuţ Moşteanu, az USR képviselőházi frakciójának megengedhetetlennek nevezte a képviselőházban történteket. „Az erőszaknak nincs helye egy civilizált társadalomban” – írta egy Facebook-bejegyzésben. „Egy fasiszta párt, amelynek a vezetői háborús bűnösök csodálói, továbbra is a fasiszta bálványaiktól tanult módszereket alkalmazza: az anarchiát és az erőszakot. Elfogadhatatlan ez a magatartás! Nem lincseléssel kell megbüntetni azokat, akik hibákat követnek el, márpedig az AUR vezetői ebbe az irányba terelik a társadalmat. Az erőszaknak nincs helye egy civilizált társadalomban" – írta Moşteanu.

Az USR politikusa hozzátette, vannak demokratikus eszközök Virgil Popescu energiaügyi miniszter szankcionálására, nem kell ehhez fizikai agresszióhoz folyamodni.

banner_3QCqSgiR_Artboard 2-100.jpg
banner_GPTpbb6w_970x250.jpg

Kapcsolódók

Kimaradt?