Csoma Botond: Kolozsvár polgármestere legitimálta a szélsőséges AUR-t

Csoma Botond, az RMDSZ alsóházi frakcióvezetője | Fotó: Serár Szabolcs

A szélsőséges szólamokat hangoztató és a koronavírus-járvány miatt hozott hatósági intézkedések ellen lázító Románok Egyesüléséért Szövetség (AUR) politikai hasznának nevezte Csoma Botond, az RMDSZ Kolozs megyei parlamenti képviselője azt, hogy Emil Boc, a kincses város polgármestere a minap hivatalában fogadta George Simion parlamenti képviselőt, az AUR társelnökét.

Az RMDSZ alsóházi frakcióvezetője a közösségi oldalán üzent Bocnak – aki egyébként az RMDSZ kormánykoalíciós partnerének, a Nemzeti Liberális Pártnak (PNL) a tagja –, hogy „hiba volt” találkozót adni az ellenzéki pártvezérnek. Csoma emlékeztette Bocot, hogy George Simion, „akivel közös politikai támpontokat talált” a holokausztot és a zsidóság történelmét egy jelentéktelen ügynek nevezte, aminek az iskolai tantárgyként való bevezetése szerinte aláássa a román oktatás minőségét, továbbá az úzvölgyi katonatemető elfoglalásakor a magyarok ellen uszított, mindezek mellett „parlamenti és utcai tevékenységével pedig destabilizálja az országot”.

Emlékeztetőül írjuk, hogy George Simion hangadója volt azoknak a tavaly decemberi Covid-igazolvány elleni bukaresti tüntetéseknek, amelyek végül a parlament ostromába torkolltak, a múlt héten pedig egy tucatnyi szélsőséges élén jogtalanul benyomult a temesvári városházára, miközben a város német polgármesterét szapulta és ellene hergelte a bandáját.

„Minden ilyen találkozó legitimitásbeli nyereség a bajkeverő szélsőséges számára. Ez hiba volt, polgármester úr!” – vélte Csoma Botond, aki a közösségi oldalán támogatásáról biztosította a kolozsvári Paprika Rádió szerkesztőségét, miután George Simion és munkatársai hívatlanul megjelentek ott, és „a jelenlévők jóváhagyása nélkül videót készítettek, zavarva az emberek munkáját”, miközben a rádiót működtető gazdasági társaság RMDSZ-es illetékeseit keresték.

„Az RMDSZ képviselőivel a parlamentben is találkozhattak volna (…) Ott a helye a szembesítésnek. Nem fogunk bedőlni az olcsó provokációnak, hiszen Simion ebből építette fel a teljes politikai imázsát, de nem fogjuk szótlanul hagyni azt sem, hogy közösségünk tagjait statisztaként használja a demagóg szólamaiban! Minden segítséget megadunk a Paprika Rádiónak és a munkaközösségnek azért, hogy felelősségre vonhassák ezeket a provokátorokat!” – írta többek között Csoma Botond.

16/9 vagy 1920x1080
CSAK SAJÁT

Kapcsolódók

Kimaradt?