Csoma Botond: az alkotmányban államalapító tényezőkként kellene meghatározni a nemzeti kisebbségeket

Az RMDSZ képviselőházi frakcióvezetője szerint az alkotmányt úgy kellene módosítani, hogy Románia államformája parlamenti köztársaság legyen, és az alaptörvényben államalkotó tényezőkként kellene meghatározni a nemzeti kisebbségeket.

Erről Csoma Botond az alkotmány elfogadásának harmincadik évfordulójának alkalmából tartott ünnepi ülésen beszélt a parlamentben. A jogász-politikus emlékeztetett arra, hogy az 1991-es alkotmány szerint Románia félelnöki köztársaság, amelyben a miniszterelnök nem az államfő alárendeltje, ám a kormányfőt az államfő nevezi ki, és a végrehajtó hatalom két képviselője között számos konfliktus volt az elmúlt 15 évben.

A politikus szerint az államforma módosítása mellett a parlament átalakítására is szükség lenne. Az RMDSZ megtartaná a kétkamarás parlamentet, de eltérő hatáskörökkel ruházná fel a képviselőházat és a szenátust ‒ fejtette ki felszólalásában.

Csoma Botond felhívta a figyelmet arra, hogy a Legfelsőbb Védelmi Tanács és más intézmények bizonyos dokumentumai a nemzetbiztonságot fenyegető kockázati tényezőknek tekintik a nemzeti kisebbségeket. „Azt hiszem, harminc év után eljött az ideje annak, hogy az állam megbízzon az ország területén élő nemzeti kisebbségekben” ‒ jelentette ki a képviselő, aki szerint az alkotmányban államalkotó tényezőkként kellene meghatározni a kisebbségeket.

(Címlapfotó: Agerpres)

16/9 vagy 1920x1080
CSAK SAJÁT

 

Kapcsolódók

Kimaradt?