FRISSÍTVE - Eldőlt: Fábián Gyula a kormánykoalíció ombudsmanjelöltje

FRISSÍTVE - A kormánypártok vezetőinek kedd esti tanácskozásán eldőlt, hogy RMDSZ által javasolt Fábián Gyula jogász, egyetemi oktató a koalíció jelöltje az ombudsmani tisztségre.

Csoma Botond, az RMDSZ képviselőházi frakcióvezetője a Maszolnak elmondta: a jelölt szakbizottsági meghallgatására szerdán kerül sor, kinevezéséről pedig hétfőn szavaz a parlament két házának együttes plénuma.

Csoma Botond közlése szerint a kézdiszárazpataki születésű Fábián Gyula „kifogástalan előéletű”, korábban egyik pártnak sem volt tagja. A kolozsvári Babeș-Bolyai Tudományegyetem Jogi Karának előadótanára a Kolozs Megyei Táblabírósági Ügyészség helyettes főügyésze volt a tavaly decemberi nyugdíjazásáig.

Mint korábban írtuk, a parlament formálisan is felmentette múlt szerdán Renate Webert az ombudsmani tisztségből, miután előző nap tevékenységi beszámolója elutasításával megvonta tőle a bizalmat. A kormánykoalíció szerint Weber félreértelmezte hatáskörét, törvény- és alkotmánysértéseket követett el, a gyermekek jogainak védelme, a rendszerszintű helyhatósági korrupció leleplezése helyett a járványügyi intézkedések hátráltatásával igyekezett médiafigyelmet szerezni.

Az ellenzék az ombudsman leváltását tartja alaptörvénybe ütközőnek. Marcel Ciolacu, a Szociáldemokrata Párt (PSD) elnöke jelezte: az ellenzék alkotmányossági óvást emel (ez meg is történt idközben), s bepanaszolja a kormányt Brüsszelben, amiért "a jogállamiságot megsértve, önkényesen elfoglalja" a közszolgálati intézményeket. A PSD elnöke felidézte, hogy a tavaly decemberi választások nyomán hatalomra került koalíció leváltotta a közszolgálati televízió és rádió vezetőit, valamint a médiafelügyelet elnökét is.

FRISSÍTÉS - Kelemen Hunor RMDSZ-elnök, miniszterelnök-helyettes a koalíciós pártok kedd esti ülése után megerősítette, hogy Fábián Gyula a kormánykoalíció jelöltje a Nép Ügyvédjének a tisztségére, aki a parlament jövő hétfői ülésén meg fogja kapni a többségi szavazatot.

Arra a kérdésre, hogy az USR-PLUS képviselői miért nem írták alá a Fábián Gyula jelölését, Kelemen azt válaszolta, hogy az alakulat vezetőségét kell megkérdezni erről, nem őt, de leszögezte, hogy a koalíciós tárgyalásokon az USR-PLUS nem kérte ezt a tisztséget.

A Maszol információi szerint az USR-PLUS ahhoz a feltételhez kötötte Fábián Gyula jelölésének támogatását, hogy az RMDSZ a parlamentben szavazza meg a különleges ügyészség (SIIJ) felszámolásáról szóló törvénytervezetet a kormány által beterjesztett formájában. Dan Barna miniszterelnök-helyettes, az USR PLUS társelnöke ezt cáfolta.

"Két külön dologról van szó, és külön tárgyaltunk ezekről. A SIIJ felszámolása számunkra prioritást jelent, és a koalíción belül ragaszkodtunk ahhoz, hogy ne kockáztassuk, hogy őszre maradjon el ez az eljárás, így megállapodtunk abban, hogy július elején, amint megérkezik az állásfoglalás a Velencei Bizottságtól, rendkívüli ülésszakot hívunk össze a szenátusban" - jelentette ki a politikus.

Ki Fábián Gyula?

Fábián Gyula a kolozsvári Babes-Bolyai Tudományegyetemen (BBTE) szerzett jogi diplomát 1994-ben, majd ugyanitt doktorált nemzetközi közjogból. Kolozsvári tanulmányai után Kányádi Sándor ajánlotta fel számára a Herder-díjához tartozó ösztöndíjat, mellyel 1995 és 1996 között a Bécsi Tudományegyetemen képezte magát a közösségi jog, a nemzetközi közjog és az emberi jogok területén. Kányádi Sándor azzal indokolta választását, hogy az erdélyi magyar nemzeti közösségnek nagyobb szüksége van jól képzett jogászokra, mint bölcsészekre.

16/9 vagy 1920x1080
CSAK SAJÁT

Fábián Gyula párhuzamosan ügyészi és oktatói karriert is épített. Ügyészi pályafutását Kézdivásárhelyen kezdte, és a Kolozsvári Táblabíróság ügyészségének helyettes főügyészeként fejezte be tavaly decemberben. A BBTE Jogi Karának előadó tanáraként nemzetközi és uniós jogot oktat román és magyar nyelven. Fábián Gyula társszerzője egy kisebbségi jogokról írt tanulmánykötetnek is.

banner_fqCTjirk_Double Rise 3oo.jpg
banner_slFPWcPP_WhatsApp Image 2021-07-23 at 15.48.23 79o.jpg

Kapcsolódók

Kimaradt?