banner_MpsidwSE_970x250_Haromszek.jpg
banner_3lV7MYIa_300X250_Haromszek.jpg

Fábián Gyula volt kolozsvári főügyészhelyettest jelöli ombudsmannak az RMDSZ

Dr. Fábián Gyula egyetemi oktatót, volt ügyészt jelöli az RMDSZ a nép ügyvédje hivatalának élére – tájékoztatta a Maszolt Csoma Botond képviselőházi frakcióvezető a kormánypártok vezetőinek hétfői tanácskozása után.

A politikus elmondta, a Nemzeti Liberális Pártnak (PNL) is van egy jelöltje a tisztségre, és arról még nem született döntés a koalícióban, hogy ki legyen az új ombudsman. Dr. Fábián Gyulát a frakcióvezető párton kívüli, "kifogástalan CV-jű" szakemberként jellemezte.

A kézdiszárazpataki születésű Fábián Gyula a jogtudományok doktora, a kolozsvári Babeș-Bolyai Tudományegyetem Jogi Karának előadótanára. Nemzetközi és uniós jogot oktat román és magyar nyelven, de társszerzője egy kisebbségi jogokról írt tanulmánykötetnek is.

Ügyészi karrierjét Kézdivásárhelyen kezdte, majd fokozatosan lépett feljebb a ranglétrán. Tavaly decemberi nyugdíjazásakor a Kolozs megyei ítélőtáblai ügyészség helyettes főügyésze volt. Korábban jogi szakértőként a Maszolnak is nyilatkozott különböző témákban, például a hálapénz jelenségéről vagy Markó Attila volt parlamenti képviselő kiadatásáról.

Román lapértesülések szerint a PNL Flavius-Antoniu Baias egyetemi oktatót, a Bukaresti Egyetem Jogi Karának volt dékánját jelöli ombudsmannak. Ludovic Orban pártelnök korábban hangsúlyozta, politikailag független személyt tervez a tisztségbe jelölni a koalíció.

16/9 vagy 1920x1080
CSAK SAJÁT

Az ombudsmant a parlament nevezi ki. Ha tehát egyezség születik a jelöltről a kormánypártok között, nincs akadálya a váltásnak a nép ügyvédje hivatalának élén. Előbb azonban le kell váltani tisztségéből Renate Weber jelenlegi ombudsmant. Ludovic Orban erről azt nyilatkozta: szerinte Weber többször is megszegte az alkotmány előírásait és a törvényeket, ezért kezdeményezték a menesztését.

A jelenlegi ombudsmannak egyébként van egy magyar helyettese is: Molnár Zsolt volt Temes megyei RMDSZ-es képviselő.

(Címlapfotó: Agerpres)

banner_TfWzz7sC_300x250-HU.jpg
banner_Y04tqfmE_970x250_HU.jpg

Kapcsolódók

Kimaradt?