Védelmébe vette a PSD Renate Weber ombudsmant

Marcel Ciolacu, a Szociáldemokrata Párt (PSD) elnöke úgy nyilatkozott kedd este a román közszolgálati televízió műsorában, hogy amennyiben a kormánykoalíció „kierőszakolja” Renate Weber elmozdítását a Nép Ügyvédje tisztségéből, a PSD az alkotmánybíróságon fogja megtámadni ezt a döntést.

Ciolacu közölte, hogy az alkotmánybírósághoz, valamint az európai szocialista pártcsaládhoz fog fordulni a jogállamiság védelmében, mert semmi nem indokolja, hogy mandátuma közben leváltsák az ombudsmant, aki a jogállam egyik intézményét képviseli. „Ezt nem szabad megtenni, akár háború van, akár világjárvány, nem szabad olyan precedenst teremteni, amilyent Klaus Iohannis államelnök teremtett, amikor egy politikai pártot támogatott. Átlépett egy vörös vonalat. Renate Weber azt mondta: megértem, hogy világjárvány van, de akkor se lépjétek át a vörös vonalat azzal, hogy megsértitek a szabadságjogokat” – mondta a PSD elnöke a televízió műsorában.

Ludovic Orban képviselőházi elnök kedden jelentette be, hogy a parlament elindította az eljárást a Nép Ügyvédjének a leváltására. A fő kormányerőt adó Nemzeti Liberális Párt (PNL) azzal indokolta az ombudsman elmozdítására irányuló kezdeményezést, hogy Renate Weber a pandémia alatt olyan lépéseket tett, amelyek megnehezítették a lakosság egészségének és életének védelmében hozott intézkedések gyakorlatba ültetését, és „partizán" módon lépett fel a jogalkotási folyamattal, a parlament által elfogadott jogszabályokkal szemben.

A jogi bizottságoknak két héten belül el kell készíteniük a véleményezést, és el kell küldeniük azt a plénumnak.

(Nyitóképen: Marcel Ciolacu PSD-elnök | Fotó: Agerpres)

16/9 vagy 1920x1080
CSAK SAJÁT

Kapcsolódók

Kimaradt?