Források: változtatnának a Román Televízió vezető funkcióin, pártsemleges ombudsmant jelölnének

Törvénymódosítással elkülönítik az elnöki és a vezérigazgatói tisztséget a román közszolgálati televízió (TVR) élén, majd ezután váltják le a jelenlegi vezetőséget, és nevezik ki a kormánykoalíció jelöltjeit – erről állapodtak meg hétfőn a koalíciós pártok román sajtóértesülések szerint. A bukaresti lapok úgy tudják: arról is egyezség született, hogy az új ombudsman pártsemleges személy legyen.

A Nemzeti Liberális Párt (PNL), a Mentsétek meg Romániát Szövetség–Szabadság, Egység és Szolidaritás Pártja (USR–PLUS), valamint az RMDSZ vezetői szokásos heti értekezletükön ismét tárgyaltak a személycserékről a TVR vezetésében – írta a G4Media. A tárgyaláson résztvevő politikusokra hivatkozó cikk szerint a kormányzó pártok a TVR-törvény módosítása mellett tették le a voksukat, és e szerint a jelenlegi elnök-vezérigazgatói tisztségből két különböző posztot hoznak létre.

A törvénymódosítást sürgősségi eljárással szeretnék „átvinni” a parlamenten: egy-egy hét alatt a képviselőház és a szenátus is elfogadná a reményeik szerint. Éppen ezért nem neveznek ki ideiglenes vezetőséget a televízió élére, hanem a törvény elfogadása után a parlamentben meghallgatják és elvetik a mostani vezetés jelentését, majd a módosított törvény értelmében kinevezik saját jelöltjüket. Arról nincs egyezség, hogy az elnöki és a vezérigazgatói tisztséget miként osztják el (a PNL és az USR–PLUS között, vagy az USR–PLUS-on belül a pártszövetség két alakulatának).

A múlt héten arról cikkezett a román sajtó, hogy az RMDSZ az ombudsmani tisztségre és a Román Rádiótársaság vezetői posztjára tartana igényt, ám a koalíciós partnerek az Agerpres állami hírügynökség vezetését bízták volna az RMDSZ által javasolt személyre. A magyar érdekvédelmi szövetség sajtóirodája a múlt héten a Maszol megkeresésére cáfolta, hogy ezekről egyáltalán tárgyaltak volna.

Kelemen Hunor korábban azt nyilatkozta, hogy „nem sietős” leváltani a Nép Ügyvédje hivatalának vezetőjét, az ombudsmant. A G4Media szerint hétfőn a hárompárti egyeztetésen megállapodás született arról, hogy Renate Weber leváltása után az új ombudsman pártsemleges személy legyen.

Találgatások szerint ez megnyitná az utat azelőtt, hogy Eckstein-Kovács Pétert jelöljék a tisztségre, akit 2019 nyarán az akkor ellenzékben lévő PNL javasolt (a volt kisebbségügyi miniszter, RMDSZ-es parlamenti képviselő és szenátor 28 év után kilépett az RMDSZ-ből), de végül az akkori PSD–ALDE-koalíció által jelölt Weber több szavazatot kapott a parlamentben.

(Nyitóképen: A kormánykoalíciót alkotó pártok vezetői | Fotó: Agerpres)

Kapcsolódók

Kimaradt?