FRISSÍTVE – Weber lett a Nép Ügyvédje, Ecksein-Kovács szerint megkongatták a vészharangot a PSD-ben

FRISSÍTVE: A kormánykoalíció kisebbik pártja, a Liberálisok és Demokraták Szövetsége (ALDE) jelöltjét, Renate Weber volt európai parlamenti képviselőt választották meg a parlament két házának szerdai együttes ülésén a Nép Ügyvédjének. Az ellenzék jelöltje, Eckstein-Kovács Péter a második lett a szavazáson. Értékelése szerint a kormánypártok körében nagy volt a mozgósítás.

Weber a 342 érvényes szavazatból 208 voksot kapott (134-en szavaztak ellene), míg a volt RMDSZ-es honatya és kisebbségügyi minisztert Eckstein-Kovács 109 szavazatot gyűjtött (233-an ellenzték az ő kinevezését) – jelentették be késő délután a szavazás végeredményét.

A Népi Mozgalom Pártja (PMP) által támogatott Cătălin Voinea-Mic ügyvédre 16-an voksoltak.

A törvényhozásban többséggel rendelkező, a Szociáldemokrata Párt (PSD) és az ALDE alkotta kormánykoalíció Webert jelölte, míg Ekcstein-Kovács Pétert (aki 28 évig volt az RMDSZ tagja, dolgozott kolozsvári önkormányzati képviselőként, parlamenti képviselőként, szenátorként és kisebbségügyi miniszterként) az ellenzéki Nemzeti Liberális Párt (PNL), a Mentsétek meg Romániát Szövetség (USR) és az RMDSZ támogatta.

Korábban úgy volt, hogy a Népi Mozgalom Pártja (PMP) is mögé áll, de szerda reggel bejelentették, hogy autonómiapárti nézetei miatt nem támogatják Eckstein-Kovácsot, hanem Voinea-Mic ügyvédet jelölik a tisztségre. Azért is meglepő volt meglepetés a Traian Băsescu által alapított PMP bejelentése, mert Eckstein-Kovács 2009 és 2011 között, Băsescu elnöki mandátuma idején az államfő kisebbségügyi tanácsosaként dolgozott.

A tisztséget eddig betöltő Victor Ciorbea ötéves mandátuma májusban lejárt, ezért volt szükséges még ebben az ülésszakban megválasztani az új ombudsmant.

Eckstein-Kovács Péter: nagyon megkongatta a vészharangot a PSD

„Bejött a papírforma” – így kommentálta a parlamenti szavazás végereményét Eckstein-Kovács Péter a Maszolnak.

A PMP pálfordulásáról az ellenzék ombudsman-jelöltje kifejtette: „Az egy politikai álláspont volt, amit sajnálatosnak tartok, mert amúgy az ellenzék egységesen lépett fel, és ez amolyan sztrájktörésnek tűnik. A végső elszámolásnál nem ezen múlott, tehát inkább szimbolikus ez a nem pozitív üzenet.”

Eckstein-Kovács a kezdetektől számítani lehetett arra, hogy nem kap elegendő voksot, hiszen az ellenzék jelöltje volt, és „az ellenzék azért ellenzék, mert kevesebb szavazattal rendelkezik, mint a kormánypártok”.

„Ami megtisztelő volt számomra, hogy akkora mozgósítást vittek végbe a PSD-sek, hogy a fél kormány ott volt a teremben – akár kormányülést is tarthattak volna –, ami azt jelenti, hogy nagyon megkongatták a vészharangot, hogy baj van, és el kell jönni. Az engem támogatók táborában ez,, maradjunk annyiban, lezserebbül zajlott” – értékelte a történteket.

Kérdésünkre, hogy érez-e csalódást az eredmény miatt, a következőképpen felelt: „Azért több szavazatra számítottam, mint ez a százegynéhány, de hát ez inkább a politikusokat kell bántsa, nem engem, mert én apolitikus jelölt voltam.”

Kapcsolódók

banner_bcxvIA0Y_2.jpg

Kimaradt?